386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egyesült Államok: Novemberben 3,1%-ra csökkent az infláció

10perc
2023. 12. 12.
Egyesült Államok: Novemberben 3,1%-ra csökkent az infláció

Az Egyesült Államokban novemberben az elemzői várakozásoknak megfelelően 3,1%-ra csökkent az éves infláció. Ez öthavi mélypontnak számít. Az energiaárak tovább csökkentek, az élelmiszerárak viszont emelkedtek.

A fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben az elemzői várakozásokkal összhangban 3,1 százalékra, öthavi mélypontra csökkent novemberben az októberi 3,2 százalék után. Havi szinten a fogyasztói árindex az előző havi és az elemzők által várt stagnálás helyett 0,1 százalékkal emelkedett novemberben.

Novemberben az energiaárak éves szinten 5,4 százalékkal, míg egy hónappal korábban, októberben kisebb mértékben, 4,5 százalékkal estek vissza. Ezen belül a benzin ára 8,9 százalékkal csökkent az elmúlt 12 hónapban, miközben a gázolaj ára 24,8 százalékkal esett, a földgázé pedig 10,4 százalékkal mérséklődött. Ezzel szemben az áram ára gyorsuló ütemben, 3,4 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban.

Az élelmiszerárak növekedése 2,9 százalékra mérséklődött novemberben az októberi 3,3 százalékról. Emellett az új járművek és a ruházati cikkek árai is lassuló ütemben emelkedtek, a használt személygépkocsik ára pedig tovább csökkent novemberben. Gyorsuló ütemben emelkedett ugyanakkor az egészségügyi ellátás és a szállítási szolgáltatások ára.

A Fed inflációs célja 2 százalék. Legutóbbi, november 1-jén végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon.

További cikkek