Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Gáza, a XXI. század Sztálingrádja – tízezrek halhatnak még meg a város ostromában

10perc.hu
2023. 11. 13.
Gáza, a XXI. század Sztálingrádja – tízezrek halhatnak még meg a város ostromában

Szárazföldi műveletet hajt végre Izrael a Gázai övezetben. A hírek szerint ott tart, hogy kettévágta a területet, és most az északi részt tisztítja meg.

Úgy néz ki Gázaváros nagy része, mint Sztálingrád, miután a 6. német hadsereg letette a fegyvert – mondta Kaiser Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense kijelentette, Izrael a Gázaváros körülötti, viszonylag ritkán lakott részeket vette eddig birtokba.

Budapest területének a kétharmadán él 2,2 millió ember, és az övezet népességének 60 százaléka Gázavárosban lakott a szárazföldi műveletek megindítása előtt. Izrael folyamatosan, akár direkt mobiltelefonos megkereséssel, az interneten, hangosbeszélőkön, röplapokon arra utasította a palesztin polgári lakosságot, hogy meneküljön el Gázavárosból.

„Nyilván ennek sokan nem akartak, meg sokan nem is tudtak eleget tenni, még mindig 600 ezer ember, más adatok szerint legalább 400 ezer civil van a városban. Izrael folyamatosan bombázza a területet. A Gázavárosra meg a környező részekre mért légicsapások száma meghaladja az ötezret” – közölte Kaiser Ferenc.

Elképesztő állapotok vannak a városban, porig vannak rombolva az épületek, a lakóházak döntő többsége minimum megrongálódott. Rengeteg megsemmisült. Ez nagyon kedvező a védelemnek. Az izraeli haderőtechnika rengeteg nehéz harckocsival, még több nehéz gyalogsági harcjárművel rendelkezik, hogy védje a kevés katonáját. A szomszédsághoz képest borzasztó mennyiségi hátrányban vannak, ráadásul Gázavárost nem csupán fent kell birtokba venni, hanem lent is.


Az izraeli haderőtechnika rengeteg nehéz harckocsival, még több nehéz gyalogsági harcjárművel rendelkezik     Fotó: AFP


A Hamásznak meg az Iszlám Dzsihádnak óvatos becslések szerint 500-700 kilométer közötti hosszúságú föld alatti alagútja és bunkerhálózata van, ezt nevezik úgy is, hogy a gázai metró. Az izraeliek egyelőre elsősorban berobbantgatják azokat a lejáratokat, amiket megtalálnak, de nem minden lejáratot fognak megtalálni. Ezt részben meg kell tisztítani.

„Csomó alagútról lehet tudni, hogy ott túszokat is őriznek, azoknak a berobbantása nagyon komoly nemzetközi visszhanghoz vezetne, mert a Hamász terroristái arra külön figyeltek nagyon sok forrás szerint, hogy megnézték a személyi iratokat és lehetőség szerint kettős állampolgárokat vittek el túsznak, mert azzal egy csomó másik országot is bevontak a konfliktusba. Tehát ki kell szállni a technikából, be kell menni a lövésznek, a gyalogos katonának a romok közé, és onnantól kezdve az izraelieknek a technikai fölénye már nem fog annyit érni” – állította a szakértő.

Éppen ezért Izrael nem az épületeket lövi, hanem az alagúthálózatot, a Hamász bázisait lövi, csak azokat direkt, iskolák, mecsetek, menekülttáborok, kórházak alá helyezik el. Mivel minden nap rakéták százait lövi ki a Hamász Izraelre, ezért ha valahol felderítenek egy olyan helyet, ahol gyanítják, hogy rakéta-összeszerelés zajlik vagy onnan indítanak rakétát, arra az izraeli haderő csapást mér.


A Hamász terroristái arra külön figyeltek nagyon sok forrás szerint, hogy megnézték a személyi iratokat és lehetőség szerint kettős állampolgárokat vittek el túsznak    Fotó: BBC


„Számukra mindegy, hogy mennyi palesztin van ott, mert Izraelnek az az elsődleges célja, hogy a sajátjaira vigyázzon. Az izraeliek nem azért bombázták Gázavárost, hogy eltöröljék a Föld színéről, legalábbis állításuk szerint és amennyire nyílt forrásokból erről meg lehet győződni, elsősorban a Hamász katonai infrastruktúráját igyekeznek megsemmisíteni” – fogalmazott Kaiser Ferenc.

Csak mivel az polgári épületek közé és főleg alá van elhelyezve, ez óhatatlanul jelentős polgári áldozatokkal jár. Jellemző egyébként, hogy Izrael még olyan eszközöket is bevetett, amit más ország költséghatékony okokból nem feltétlenül fejlesztett volna ki, ez az úgynevezett iron spike, azaz vasszög nevű 120 milliméteres aknavető gránát.

Ez egy speciális, GPS-szel és lézerrel irányítható lövedék. Ezt az izraeli haderő azért használja, hogy csökkentse a pusztító hatást. Azért, hogy lehetőleg tényleg csak a célpontban fejtse ki a rombolóerőt. Borzasztó drága, nem feltétlenül éri meg, de olyan helyeken használják, ahol nagyon sűrű a polgári lakosság, igyekeznek minimalizálni a pusztító erőt, ahol tudják.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek