387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Most Varsóból kapott pofont Orbán Viktor – bukta a kormányzást Kaczynski pártja, jöhet a kormányváltás

10perc.hu
2023. 10. 17.
Most Varsóból kapott pofont Orbán Viktor – bukta a kormányzást Kaczynski pártja, jöhet a kormányváltás

A 460 tagú képviselőházban 231 székre van szükség a többséghez, viszont ennek megszerzésére csak az egymással összefogó három ellenzéki pártnak, a Polgári Koalíciónak, a Harmadik útnak és a Baloldalnak van esélye.

Közel 100 százalékos feldolgozottság mellett gyakorlatilag hivatalossá vált hétfő estére a lengyel parlamenti választás végeredménye. A 74 százalékos részvételi arány rekordmagas volt az 1989 utáni választások történetében. Ahogyan az várható volt, az eredmény nem igazán kedvez Orbán Viktor fő szövetségesének, Jarosław Kaczyński pártjának.

A lengyel országos választási bizottság (PKW) honlapján ismertették a voksolás állását 99,87 százalékos feldolgozottságánál, ami azt jelenti, hogy a mostani eredmények érdemben már nem változhatnak meg, vagyis a később kihirdetendő hivatalos végeredménytől függetlenül eldőltek a legfontosabb kérdések – vette észre a 24.hu

Így a Jarosław Kaczyński által vezetett kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS) ugyan megnyerte a választásokat, ám nem szerzett abszolút többséget, és a szóba jöhető egyetlen koalíciós partnerével, a Konföderációval összefogva sem szerezheti meg a kormányzáshoz szükséges többséget, mert arra csak a Donald Tusk által irányított ellenzéki összefogásnak van esélye.


A Jarosław Kaczyński által vezetett kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS) ugyan megnyerte a választásokat, ám nem szerzett abszolút többséget    Fotó:  MTI/EPA/Darek Delmanowicz POLAND OUT 


Donald Tusk, a KO elnöke kijelentette, hogy csak a végeredmények ismeretében indít koalíciós tárgyalásokat a többi ellenzéki vezetővel. Ez pedig azt jelentheti, hogy az Európai Unióval kiegyezni szándékozó ellenzéki összefogás magára hagyja az EU-nak szinte állandóan ellenálló Orbán Viktort és kormányát.

99,87 százalékos feldolgozottság szerint a parlamentbe jutó pártok az alábbi eredményt érték el:

  • Jog és Igazságosság (PiS): 35,44 százalék
  • Polgári Koalíció (KO): 30,65 százalék
  • Harmadik Út: 14,41 százalék
  • Baloldal: 8,59 százalék
  • Konföderáció: 7,15 százalék

A lényegében végleges eredmények alapján a lengyel parlamentben várhatóan a következőképpen alakulnak majd a mandátumarányok:

  • Jog és Igazságosság (PiS): 196 mandátum
  • Polgári Koalíció (KO): 158 mandátum
  • Harmadik Út: 61 mandátum
  • Baloldal: 30 mandátum
  • Konföderáció: 15 mandátum.

Az adott eredmények azt jelentik, hogy minden bizonnyal kormányváltás jön Lengyelországban – számolt be a Blikk. Bár Andrzej Duda köztársasági elnök - a szokásoknak megfelelően - várhatóan a győztes párt miniszterelnök-jelöltjét kéri fel elsőként a kormányalakításra, ám ez a PiS-nek aligha sikerül majd.


Donald Tusk, a KO elnöke kijelentette, hogy csak a végeredmények ismeretében indít koalíciós tárgyalásokat a többi ellenzéki vezetővel    Fotó: TASR/AP


A 460 tagú képviselőházban 231 székre van szükség a többséghez, viszont ennek megszerzésére csak az egymással összefogó három ellenzéki pártnak, a Polgári Koalíciónak, a Harmadik útnak és a Baloldalnak van esélye, ugyanis az eddig kormányzó Jog és Igazságosságnak a szélsőjobboldali Konföderációval közösen is csak ennél kevesebb hely jut.

Érvénytelen lett a parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás eredménye. A referendum akkor lett volna érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele vett volna részt rajta, a részvételi arány azonban 41 százalékos lett.

Főkép forrása:
MTI/AP/Petr David Josek

További cikkek