Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Két hétre visszaállította a határellenőrzést Szlovákia a magyar határon

10perc.hu
2023. 10. 06.
Két hétre visszaállította a határellenőrzést Szlovákia a magyar határon

Az ellenőrzés tegnaptól egészen október 14-ig érvényes, a határ teljes hosszán.

Bár nem véglegesen, de visszaáll az ellenőrzés a szlovák-magyar határon, ami tegnaptól egészen október 14-ig érvényes, a határ teljes hosszán. A szlovák belügyminisztérium szerint az ellenőrzéseket az aktuális fenyegetettséghez mérten rugalmasan, a biztonsági helyzet alakulásától függően hajtják majd végre.

A szlovák kormány azzal indokolta az ellenőrzés visszaállítását a magyar határon, hogy így lehet a legjobban csökkenteni a Magyarország felől érkező illegális bevándorlók számát. Szerintük a migránsok Szlovákiát biztonságos országnak tekintik, ahonnan nem fenyegeti őket a schengeni övezetből való kiutasítás veszélye.

Amint a KSH adataiból kitűnik, mind 2021, mind pedig a tavaly év utolsó három hónapjában Szlovákia volt a második legnépszerűbb úticél a magyar utazóknak. Ausztria mellett az északi szomszédok felé indulnak a magyarok, amikor bevásárlótúrára készülnek, de természetesen pihenésre, kikapcsolódásra is szívesen indulnak ebbe a két országba.

A Pénzcentrum arra volt kíváncsi, hogy az intézkedés mennyiben érintheti a közlekedést, valamint a fuvarozást, ezért egy szakértőt és a Magyar Államvasutakat is megkérdeztek. A válaszokból az rajzolódik ki, hogy komoly aggodalomra nincs ok: állítólag az érintettek felkészültek a helyzetre.


A szlovák belügyminisztérium szerint az ellenőrzéseket az aktuális fenyegetettséghez mérten rugalmasan, a biztonsági helyzet alakulásától függően hajtják majd végre     Fotó: szlovák belügyminisztérium


Nem egyedi eset a határellenőrzés visszaállítása, például Szlovákia egyes szomszédjai is megtették ugyanezt. Korábban, például a COVID-járvány idején is volt határellenőrzés Szlovákia és Magyarország között. Ez nem okozott problémát vagy fennakadást, mert a határellenőrzés Szob és Párkány (Štúrovo) között megtörtént - írta a MÁV sajtóosztálya.

Felmerül az a kérdés is, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nem lesz-e negatív hatással a fuvarozási szektorra, akik így is egyre komolyabb gondokkal küzdenek? Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára szerint ettől sem kell tartani.

„A határellenőrzés sokkal inkább a migrációs útvonalak mentén jellemző, mely körbe ugyebár beleesik Magyarország, és mint a hírekből tudhatjuk, immár Szlovákia is, ez a gondolat vezérelhette a politikát arra, hogy határellenőrzést vezessen be. Nem véletlen, hogy a lengyelek és a csehek is ugyanígy cselekedtek a szlovákokkal közös határszakaszon. Mindez a közúti fuvarozásra, én azt hiszem, hogy nem lesz hatással - ez sokkal inkább az francia vagy angliai szakaszon jellemző, hogy a kamionba felugrálnak a menekültek, Dovernél és Calais-nál" - mondta Dittel Gábor.

Főkép forrása:
Wikipedia
Címkék:
#Szlovákia

További cikkek