Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Újabb pofon Zelenszkijnek – Csak a háború után csatlakozhat Ukrajna a NATO-hoz

10perc.hu
2023. 07. 12.
Újabb pofon Zelenszkijnek – Csak a háború után csatlakozhat Ukrajna a NATO-hoz

Az ukránok csak akkor fog tudnak csatlakozni a szervezethez, ha a szövetségesek ebben egyetértenek és a feltételek teljesülnek.

A vilniusi NATO-csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy az Oroszország indította háború után biztosítják Ukrajnának a csatlakozás elvi lehetőségét az észak-atlanti szövetséghez. A már kedden ismertetett zárónyilatkozat szövege szerint ez akkor válik lehetővé, amikor a NATO-szövetségesek "egyetértenek ebben, és arra a megállapításra jutnak, hogy a csatlakozás feltételei teljesülnek".

A szervezetbe történő meghívást ebben az esetben fogják megtenni. A dokumentum mindemellett nem említ konkrét ütemtervet. "Ukrajna jövője a NATO-ban van. Megerősítjük a 2008-as bukaresti csúcstalálkozónkon vállalt kötelezettségünket, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz" - olvasható a zárónyilatkozatban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján közölte, hogy az észak-atlanti szövetség el fog tekinteni az egyébként szokásos csatlakozási akcióterv (MAP) alkalmazásától, amely a tagjelöltek közelítését szolgálja a szervezethez. "Ez egylépcsős folyamattá fogja tenni Ukrajna csatlakozását a kétlépcsős helyett" - ismertette Stoltenberg.


Ha Ukrajna megnyeri a háborút, egylépcsős folyamatban lesz tagja a NATO-nak     Fotó: Twitter


Stoltenberg egyúttal reagált Volodimir Zelenszkij azon aggodalmára is, hogy Ukrajna a vilniusi NATO-csúcstalálkozón nem kap meghívást az észak-atlanti szövetségbe. Mint mondta, jelen pillanatban a legfontosabb biztosítani, hogy Ukrajna megnyeri a háborút és annak vége lesz, "mert e nélkül nincs tagság, amelyet meg lehetne vitatni".

Mindemellett a NATO már most jelentősen fokozni kívánja az együttműködést Ukrajnával. A meglévő NATO-Ukrajna-bizottságot felminősítik NATO-Ukrajna-tanáccsá. Az elképzelések szerint ez lehetővé tenné majd, hogy egyenrangú felekként vitassák meg a kulcsfontosságú biztonsági kérdéseket, és közösen hozzanak döntéseket.

Az új testület először ma fog összeülni a 31 NATO-tagország állam- és kormányfőinek, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a részvételével. Ezenfelül egy többéves programot is elindítanak, amelynek célja a zökkenőmentes együttműködés biztosítása lesz a NATO és az ukrán hadsereg között. A NATO-tagállamok megerősítették, hogy addig fogják Ukrajnát segíteni, amíg szükséges.


Az ukrán elnök a mikroblogján abszurdnak nevezte, hogy a NATO-csúcstalálkozón hazája nem kapott meghívást a szervezetbe      Fotó: BBC


Volodimir Zelenszkij Vilniusban csalódottságának adott hangot amiatt – mikroblogján abszurdnak nevezte –, hogy a NATO-csúcstalálkozón hazája nem kapott meghívást a szervezetbe. "A NATO biztonságosabbá teszi Ukrajnát, Ukrajna pedig erősebbé a NATO-t" - hangoztatta. Egyben köszönetet mondott Litvániának, amiért a balti állam támogatja Ukrajna csatlakozási törekvését.

"Ma egy döntésbe, partnerekbe és egy olyan erős NATO-ba vetett hittel érkeztem ide, amely nem kételkedik, nem veszteget időt és dacol minden agresszorral. Kívánnám, hogy ez a hit bizonyossággá váljon, bizonyossággá olyan döntésekben, amelyeket mindannyian megérdemlünk, és amelyeket minden katonánk, minden polgárunk, minden anya és gyermek elvár" - mondta hallgatóságához ukránul szólva Zelenszkij.

Főkép forrása:
Ukrán Elnöki Hivatal

További cikkek