Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Erdogan rábólintott a svédek NATO csatlakozására – Vajon összeül a magyar parlament a bővítés megszavazására?

10perc.hu
2023. 07. 11.
Erdogan rábólintott a svédek NATO csatlakozására – Vajon összeül a magyar parlament a bővítés megszavazására?

Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára megjegyezte, Orbán Viktor magyar miniszterelnök megígérte, hogy nem országa lesz az utolsó kitartó Svédország tagsága ellen.

Fordulat történt a NATO ma kezdődő vilniusi csúcstalálkozójának az előestéjén Svédország NATO-csatlakozása ügyében. Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfő este beleegyezett abba, hogy feloldja az ellenállását Svédország NATO-csatlakozásával szemben, és a ratifikációt „a lehető leghamarabb” benyújtja a török parlamentnek. Holott a hétfői nap folyamán Erdoğan a Svédország NATO-csatlakozását Törökország Európai Uniós tagságához kötötte.

Már csak egy kérdés maradt megválaszolatlan, hogy a magyar parlament mikor ül össze a szövetség bővítésének ratifikálásra. Orbán Viktor azt ígérte: “nem mi leszünk az utolsók”. Szijjártó Péter pedig az ATV-nek nyilatkozta: „Ha elmozdulás történik török részről, akkor azt az ígéretünket, hogy Magyarország nem fog késleltetni egy országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani”.


Komoly akadály hárult el a svédek NATO-csatlakozása elől     Fotó: Freepik


Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára jelentette be: „Svédország a szövetség teljes jogú tagjává válik.” Bár Magyarország sem volt hajlandó támogatni Svédország NATO-akcióját, Stoltenberg megjegyezte, Orbán Viktor magyar miniszterelnök megígérte, hogy nem országa lesz az utolsó kitartó Svédország tagsága ellen.

A parlament rendkívüli, július 3-4-ei és júliusi 7-ei ülésének az összehívását korábban Semjén Zsolt minisztetelnök-helyettes kezdeményezte Kövér László házelnöknél. Most a parlamenti honlapon egyelőre nincs újabb, nyári rendkívüli ülésre vonatkozó kormányzati kezdeményezés. Elképzelhető az is, hogy a Fidesz-, illetve a KDNP-frakció kéri rendkívüli parlamenti ülés összehívását, hogy az Országgyűlés megszavazza Svédország NATO-csatlakozását.

Főkép forrása:
MTI/MTVA
Címkék:
#NATO

További cikkek