Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Brexit: majd 5 és fél millió EU-állampolgár kért brit letelepedési engedélyt

10perc.hu
2021. 05. 14.
Brexit: majd 5 és fél millió EU-állampolgár kért brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtöki kimutatása szerint az április végéig elbírált folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 44 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak.

Lassan a végéhez közeledik az uniós állampolgárok rohama a brit letelepedési engedélyekért. A legfrissebb adatok alapján eddig 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül 5 423 300-an jelezték hivatalosan letelepedési szándékukat. A brit hatóságok a múlt hónap végéig 5 118 300 folyamodványt már elbíráltak, csaknem mindet kedvezően: az elutasított kérvények aránya mindössze 1 százalék, míg a beadványok további 1 százaléka esetében a jelentkezők visszavonták kérelmüket. Akik 2020. december 31-én már életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodtak, idén június 30-ig nyújthatják be a letelepedett státusra szóló kérvényüket.



A brit belügyminisztérium kimutatása szerint az április végéig elbírált folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 44 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak. Ez utóbbit azok a kérelmezők kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

Az idei év első napjától az Európai Unióból és az unión kívüli országokból újonnan érkezőkre a brit kormány új, egységesen érvényes bevándorlási szabályozást léptetett életbe, amely - főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján - pontozásos kritériumrendszert alkalmaz a letelepedési kérelmek elbírálásához.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek