Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Uniós katonák Mozambikban?

10perc.hu
2021. 05. 07.
Uniós katonák Mozambikban?

Az afrikai ország nemrégiben kérte az Európai Unió segítségét fegyveres erőinek kiképzéséhez az országban egyre gyakrabban tapasztalt terrorista tevékenység elleni küzdelemhez és a biztonsági helyzet stabilitására.

Úgy tűnik, az Európai Unió fontolóra veszi, hogy katonai kiképző missziót küldjön Mozambikba, a misszió segítene felszámolni az iszlamista terrorista csoportok jelentette fenyegetést és az annak nyomán kialakult feszültséget az országban. Mindezt Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelentette be Brüsszelben, a tagországok védelmi ügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóját követően.

Ugyanis Mozambik nemrégiben kérte az Európai Unió segítségét fegyveres erőinek kiképzéséhez az országban egyre gyakrabban tapasztalt terrorista tevékenység elleni küzdelemhez és a biztonsági helyzet stabilitására. Borrell úgy véli, fontos lenne, ha még az év vége előtt megvalósulhatna az afrikai ország ilyen módon történő támogatása. A mozambiki szerepvállalás hasonló lenne az EU nyugat-afrikai, vagy a Száhel-övezetében szerepet vállaló, az iszlamista lázadókkal küzdő nemzetbiztonsági erőknek szakértői képzést és tanácsokat nyújtó EU-misszióhoz.



Maga a misszió inkább katonai, mint polgári misszió lenne, vagyis az EU-tagállamok fegyveres erői katonai oktatókat küldenének az országba. Portugália már felajánlotta, hogy civil személyzetet és katonai oktatókat küld Mozambikba, ha az elképzelés megvalósul.

Főkép forrása:
Flickr

További cikkek