Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Magyarország ellenzi az EU vámokat, támogatja a béketervet

10perc.hu
2024. 09. 24.
Magyarország ellenzi az EU vámokat, támogatja a béketervet

Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett uniós vámokat, és támogatja a kínai-brazil béketervet az ukrajnai háború rendezésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter határozottan ellenezte a Kínából származó elektromos autókra tervezett európai uniós vámokat, miközben támogatásáról biztosította a Kína és Brazília által javasolt béketervet az ukrajnai háború rendezésére. Az MTI szerint a miniszter minderről New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén tett látogatása során nyilatkozott, ahol többek között a kínai külügyminiszterrel, Vang Jivel is tárgyalt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország fontos szereplője lehet egy kelet-nyugat együttműködésnek, amely gazdasági hasznot hozhat Európa számára. Véleménye szerint az Európai Unió "drámian romló versenyképessége" javítható lenne, ha a konfrontáció helyett az együttműködést részesítené előnyben Kínával.

"Az Európai Uniónak egyértelműen az lenne az érdeke, hogy az együttműködését fejlessze Kínával, és ne konfrontációt hozzon létre

– mondta Szijjártó.

A miniszter szerint a kínai elektromos autókra kivetett vámok bevezetése rossz ötlet az Európai Bizottság részéről, mivel az nem csak Kínát, de az európai gazdaságot is hátrányosan érintené. "Brüsszelben az európai autógyártók érdekeire hivatkoznak, de ezek a vállalatok közben kézzel-lábbal tiltakoznak a vámemelés ellen" – emlékeztetett Szijjártó, rámutatva arra, hogy sok európai autógyártó már jelen van a kelet-ázsiai piacon, és a vámok nekik is károkat okoznának.

A miniszter beszédében méltatta Kína békepárti törekvéseit, különösen a Kína és Brazília által kidolgozott béketervet az ukrajnai konfliktus lezárására. "Mi különösen nagyra becsüljük a kínai-brazil kezdeményezést, amely egy béketerv formájában jelent meg" – mondta.

Szijjártó Péter szavai szerint Magyarország továbbra is támogatja a globális békepárti törekvéseket, és a jövőben is szorosan együttműködik Kínával annak érdekében, hogy előmozdítsa a béke érdekében tett lépéseket.

Főkép forrása:
Szijjártó Péter Facebook oldala

További cikkek