Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Albánia számára élet-halál kérdés az uniós csatlakozás

10perc.hu
2024. 10. 16.
Albánia számára élet-halál kérdés az uniós csatlakozás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, Luxembourgban tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Európai Unió megnyitotta a csatlakozási tárgyalások első szakaszát Albániával.

A magyar miniszter Edi Rama albán miniszterelnökkel és Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság bővítési biztosával együtt vett részt az eseményen - írta az Index.

Szijjártó „történelmi pillanatnak” nevezte a tárgyalások megkezdését, hangsúlyozva, hogy a nyugat-balkáni integráció a magyar EU-elnökség egyik prioritása. Elmondta, hogy az EU versenyképességének és súlyának megőrzéséhez új energiákra van szükség, amely a Nyugat-Balkán felől érkezhet. „Az EU bővítése a nyugat-balkáni irányba egy valós európai érdek” – fogalmazott.

Szijjártó szerint sürgős lépések szükségesek a bővítési politika hitelességének helyreállításához, mivel a csatlakozási folyamatok hosszú várakozási ideje jelenleg meghaladja a 15 évet. Albánia komoly eredményeket ért el az elmúlt időszakban, és teljesítette az EU feltételeit. Albánia számára a csatlakozás ,,élet-halál kérdése” – hangsúlyozta Edi Rama albán miniszterelnök is, aki köszönetet mondott Magyarországnak a támogatásért.

Rama kiemelte, hogy az ukrajnai háború rávilágított az európai biztonsági rendszer sebezhetőségére, és még inkább nyilvánvalóvá tette, hogy a Nyugat-Balkánnak kulcsszerepe van az EU stabilitásában. Ugyanakkor állítása szerint nincsen B terv, nincs alternatíva, hiszen számukra a csatlakozás nem EU-barát retorika, hanem élet-halál kérdése. – tette hozzá. Az albán miniszterelnök megköszönte Orbán Viktornak és kormányának is, hogy az első naptól kezdve támogatta Albánia uniós csatlakozási folyamatát.


Főkép forrása:
Szijjártó Péter Facebook

További cikkek