Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Utolsó sínszál lefektetve: közel a Budapest-Belgrád vasúthoz

10perc.hu
2024. 10. 09.
Utolsó sínszál lefektetve: közel a Budapest-Belgrád vasúthoz

A Budapest-Belgrád vasútvonal építése előrehaladt, 2025 végére készül el a magyar szakasz.



A Budapest-Belgrád vasútvonal építkezése fontos mérföldkőhöz érkezett, mivel az utolsó sínszál lefektetésével befejeződtek a fővároson kívüli vágányépítési munkálatok. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kiskőrösön bejelentette, hogy a jövő év végére a magyarországi munkálatok is elkészülhetnek. A projekt összköltsége körülbelül 800 milliárd forint, amely a vasútvonal magyarországi kétvágányú szakaszának megépítését jelenti - közölte at atv.hu.

A miniszter elmondta, hogy „a fővároson kívüli vonal nyíltvonali vágányépítési munkálatai befejeződnek”, ezzel a V-Híd és partnerei 150 kilométeres vasúti pályát építettek meg, összesen 300 kilométer vágány lefektetésére van szükség. A következő lépés a biztosítóberendezések telepítése és a felsővezeték-építési munkálatok megkezdése, amelyek elősegítik a vasútvonal használatba vételét.

A Budapest-Belgrád vasútvonal nemcsak a két ország közötti kapcsolatokat erősíti, hanem versenyképes teherszállítási útvonalat is biztosít a dél-európai kikötőkbe érkező távol-keleti áruk számára. A miniszter hangsúlyozta, hogy a projekt révén „új korszak nyílik a Budapest és Belgrád közötti vasúti közlekedésben”, ami kedvezően befolyásolja Magyarország gazdasági helyzetét, mivel a kelet-nyugati együttműködés jelentős lehetőségeket kínál.

Főkép forrása:
Szijjártó Péter Facebook

További cikkek