Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Reagált a kormány a Nők 40 programjára

10perc.hu
2024. 10. 08.
Reagált a kormány a Nők 40 programjára

A Nők 40 program sorsa bizonytalanná vált, miután a kormány legutóbbi nyilatkozata szerint nem terveznek változtatásokat, annak ellenére, hogy a sajtóban újabb reformokról szóltak a hírek.

A kormány legfrissebb nyilatkozata szerint nem terveznek változtatásokat a nők kedvezményes nyugdíjba vonulását lehetővé tevő Nők 40 programban, amely 2011 óta működik, így a nyugdíjrendszer jelenlegi formájában stabilnak és fenntarthatónak tekinthető - közölte az economx.

A múlt héten több hírportál is arról számolt be, hogy a kormány 2025-től átalakítja a Nők 40 programot, amely lehetővé teszi a negyven év szolgálati idővel rendelkező nők számára a nyugdíjba vonulást, függetlenül attól, hogy elérték-e a nyugdíjkorhatárt. A Magyar Nemzet értesülései szerint a program átalakulásával 2025 januárjától bevezetésre kerülne a Nők 43+, amely várhatóan új feltételeket hozna a nyugdíjazás terén.

A Pénzügyminisztérium azonban reagált ezekre a hírekre, és a G7 kérdésére azt nyilatkozta, hogy a Nők 40 programot érintő változás nem szerepel a kormány napirendjén, és az értesüléseket „kacsának” minősítette. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik, így a következő 10-15 évben nem indokolt a megváltoztatása.

A Nők 40 program célja, hogy a nők, akik negyven év szolgálati idővel rendelkeznek, a nyugdíjkorhatár elérése előtt is jogosultak legyenek a nyugdíjra. A nyugdíjrendszer reformja egyébként a magyar kormány által az Európai Bizottságnak tett korábbi ígéret következtében került napirendre, amelyben 2025 tavaszáig tervezték a rendszer átalakítását.

Az OECD szakértői jelentése alapján a nyugdíjreform során javasolták a nyugdíjkorhatár emelését, a 13. havi nyugdíj korlátozását, járulékemelést, valamint az előrehozott csökkentett nyugdíj visszavezetését. Ezen kívül a Nők 40 program szigorítására is tettek ajánlásokat.



Van egy jó sztorid? Légy a tudósítunk! Ha van egy jó történeted, írj nekünk a következő e-mail címre: hello (kukac) 10perc.hu

Címkék:
#Nyugdíj

További cikkek