Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Családi emlékekkel tisztázza magát Orbán Balázs 1956 kapcsán

10perc.hu
2024. 09. 27.
Családi emlékekkel tisztázza magát Orbán Balázs 1956 kapcsán

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, ismét bocsánatkérő üzenetet tett közzé közösségi oldalán, miután egy korábbi nyilatkozata nagy vihart kavart.

Posztjában Orbán csatolta dédnagyapja és nagyanyja dokumentumait, akik a szovjetek elleni harcokban haltak meg, illetve börtönbe kerültek. A politikai igazgató újra megerősítette, hogy ha a helyzet úgy kívánná, fegyverrel a kezében harcolna a Corvin közben - írta az Index.

„Nem állt szándékomban félreérthetően fogalmazni 1956 ügyében. Hiba volt részemről, és ha ezzel valakit megbántottam, akkor ezért elnézést kérek” – írta Orbán Balázs. Korábbi interjújában arról beszélt, hogy az 1956-os eseményekből kiindulva Magyarország valószínűleg nem követné azt az utat, amelyet Zelenszkij elnök választott az ukrajnai háború során. Orbán Balázs kijelentései komoly reakciókat váltottak ki, és a politikai igazgató később azzal védekezett, hogy félreértették a szavait.


Orbán Viktor miniszterelnök azonban a Kossuth Rádióban egyértelműen kijelentette, hogy az ilyen fontos ügyekben pontosan kell fogalmazni, amit Orbán Balázs nem tett meg, és ez „hiba” volt.

Családi dokumentumok a védekezésben

Orbán Balázs péntek délután ismét bocsánatkérésre kényszerült, és közösségi oldalán két dokumentumot tett közzé, amelyek dédapja és nagyanyja szovjetek elleni harcban való részvételét bizonyítják. Egyik dédapja életét adta a harcokban, míg nagyanyját a kommunista rendszer koncepciós pereiben börtönözték be.

Orbán szerint neki ezeknek az ősöknek kell megfelelnie, nem pedig azoknak, akik a mai politikai ellenfelei. „Mérceként pedig nem azoknak kell megfelelnem, akik a kommunista utódpártban ülnek ma is, nem azoknak, akik lovasrohamot vezényeltek ellenünk 2006. október 23-án, nem azoknak, akiket külföldről fizetnek, és nem azoknak, akik csak a nőkkel szemben keménykednek. Hanem elsősorban a saját családom már nem velünk lévő tagjainak kell megfelelnem, akik életüket adták a hazáért a szovjetek elleni küzdelemben."

Hozzátette: „Ha szükség lesz rá, én ott leszek fegyverrel a kezemben a Corvin köznél”.

Gulyás Gergely kiállása és Magyar Péter reakciója

A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, szintén megszólalt az ügyben. Facebook-posztjában elismerte, hogy Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott, de hangsúlyozta, hogy a politikai igazgató rögtön pontosította nyilatkozatát. Gulyás megvédte Orbánt, mondván, 1956 hősei a magyar nemzeti panteon legnagyobbjai közé tartoznak.


Magyar Péter nem sokkal később kommentben reagált Gulyás Gergely bejegyzésére, és élesen bírálta Orbán Balázst, kijelentve: „Szégyelld magad, Gergő!” Magyar Péter szerint Orbán Balázs mondatai meggyalázták a szabadságharcosok emlékét és a kivégzett hősök, köztük Mansfeld Péter, Tóth Ilona és Wittner Mária emlékét is.

Főkép forrása:
Orbán Balázs Facebook oldala
Címkék:
#Politika

További cikkek