Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Havonta átlagosan kétszáz gyerek van úgy kórházban, hogy nem keresik őket rokonok

10perc.hu
2024. 07. 09.
Havonta átlagosan kétszáz gyerek van úgy kórházban, hogy nem keresik őket rokonok

Egy új törvénymódosítás segítené a magára hagyott csecsemők gyorsabb elhelyezését új családoknál.

A júliustól életbe lépő törvénymódosítás felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását. A salátatörvény részeként elfogadott módosítás kiterjeszti az inkubátorba helyezett gyerekekre vonatkozó szabályozást az újszülött osztályokon hagyott csecsemőkre is. Az új szabályozás értelmében, ha hat héten belül sem az édesanya, sem más hozzátartozó nem jelentkezik a gyermekért, az újszülött lemondó nyilatkozat nélkül örökbe fogadhatóvá válik - közölte a Telex.

Az elmúlt hónapokban havi átlagban mintegy kétszáz gyermek maradt a kórházi osztályokon anélkül, hogy a rokonaik érdeklődtek volna irántuk. Magyarországon több mint ezer olyan szülő vár örökbefogadásra, akik 0–3 éves kor közötti gyermeket szeretnének magukhoz venni. A törvénymódosítás célja, hogy ezek a gyermekek minél gyorsabban szerető, gondoskodó családhoz kerülhessenek.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára így fogalmazott: „Az elmúlt hónapokban már havi átlagban mintegy kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Ma Magyarországon több mint ezer alkalmassági határozattal rendelkező, örökbefogadásra várakozó szülő szeretne 0–3 éves kor közötti gyermeket örökbe fogadni. A törvénymódosítás segít abban, hogy akik nem tudnak vér szerinti családjukban felnevelkedni, azok minél gyorsabban egy szerető, gondoskodó családhoz kerülhessenek.”

További cikkek