Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kormányinfó: Emelik a tranzakciós illetéket, jön a háborúellenes akcióterv

10perc.hu
2024. 07. 08.
Kormányinfó: Emelik a tranzakciós illetéket, jön a háborúellenes akcióterv

A kormány háborúellenes akciótervet és védelmi hozzájárulást vezet be, átláthatóságot követel a médiumoktól, és kitolja a babaváró hitel visszafizetését 2026-ig.

A kormány a háborúellenes akcióterv elfogadásáról döntött, amelynek célja, hogy szembeszálljon a háborús propagandával. Gulyás Gergely kijelentette, hogy „nincs olyan zsarolás, ami arra kényszeríti hazánkat, hogy minden politikai lépéssel a háború mielőbbi végét kell szolgálni.”

Az akcióterv részeként a kormány kötelezi a pártokat és médiumokat, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá. Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a háborús propagandára érkező forrásokat „visszautalják a feladónak” – hangsúlyozta Gulyás.

Védelmi hozzájárulást vezet be és emeli az adókat a kormány

A kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely extraprofitra tett szert a háború alatt.

„A bankszektort, a multikat és az energiacégeket érinti ez” – mondta Gulyás. 2024-ben a bankadó lényegében nem változik, de megemelik a tranzakciós illeték mértékét, és valutaváltási illetéket vetnek ki. A számlavezetési és kártyahasználati díjakra stopot vezetnek be, így ezeket a költségeket nem lehet áthárítani a lakosságra.

Mi lesz az üzemanyagárakkal?

A kormány továbbra is azt várja az energetikai vállalatoktól, hogy az üzemanyagárak ne haladják meg a környező országokban tapasztalt szinteket.

„Sikerült érdemben letörni az árakat a márciusi-áprilisi árakat” – tette hozzá Gulyás. A kormány elvárja, hogy a magyar családok sem fizessenek magasabb árakat, mint a szomszédos országokban.

A légiközlekedés helyzetéről is tárgyalt a kormány

A növekvő utasszám miatt előfordulhatnak késések, de a kormány szerint a megfelelő tájékoztatás elengedhetetlen. Akciótervet kell kidolgoznia a HungaroControlnak, amely felelős a légi irányításért. Jelenleg 12 hatósági eljárás van folyamatban késések miatt, és a kormány elvárja a fogyasztóvédelemtől, hogy a felelős légitársaságokat bírságolja meg.

Ha egy gép meghibásodik, az lehet egy-két órás, de ilyenkor egy új gépet kell beállítani, az nem megoldás, hogy két napig nem indul el a gép. Visszatartó jellegű, fájdalmas, brutális bírságokat kell kiszabni ilyen helyzetekben a fogyasztóvédelemnek, akár százmilliós bírságok is szóba jöhetnek - mondta Gulyás.

2026-ig kitolja a kormány a babaváró hitel visszafizetését

A kormány döntött a babaváró hitel visszafizetésének kitolásáról is. A járvány, háború és energiaválság következtében sok család nehéz helyzetbe került. Akik 2024. július 1-je után érnék el az ötéves időtartamot gyerek nélkül, azok kétéves hosszabbítást kaphatnak. Azok számára, akik 2019 és 2021 között vették fel a kölcsönt, a határidő egységesen 2026. július 1-jéig hosszabbodik meg.

Magyar Péter ügye nem a kormányra tartozik

Magyar Péter diszkó botrányáról kérdezett az Origo újságírója, Gulyás úgy válaszolt, hogy szerencsére ez az ügy nem a kormányra tartozik, viszont szerinte ez az ügy méltatlan egy közszereplőre nézve.

A NATO-csúcsra utazik Orbán Washingtonba

Pekingből Washingtonba utazik Orbán Viktor, ez nem a békemisszió része, hiszen a békemisszióban olyanokkal érdemes találkozni, akik a békében érdekeltek. Bár Gulyás szerint ezt a csúcsot is lehet használni arra, hogy Orbán jó célt, a békét képviselje. „Mindent a megfelelő időben”, mondta Gulyás arról, hogy lesz-e Orbán-Trump-találkozó.

Főkép forrása:
MTI/Soós Lajos

További cikkek