Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elfogadta az alaptörvény tizenharmadik módosítását az Országgyűlés kedden

10perc/MTI
2024. 06. 11.
Elfogadta az alaptörvény tizenharmadik módosítását az Országgyűlés kedden

Az Országgyűlés elfogadta az alaptörvény tizenharmadik módosítását, amely jelentős változásokat hoz a kegyelmezési jog, EU-s hitelfelvétel és katonai szabályozások terén.

Az Országgyűlés kedden elfogadta az alaptörvény tizenharmadik módosítását. A módosítást 152 igen és egy nem szavazattal hagyták jóvá a képviselők, a jogszabályt Tuzson Bence igazságügyi miniszter jegyezte.

Az alaptörvény módosítása számos fontos változást tartalmaz:

1, Köztársasági elnök kegyelmezési joga: A jövőben a köztársasági elnök a kormány tagjának ellenjegyzése nélkül gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát. Azonban, sarkalatos törvény határozza meg azon gyermek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények körét, amelyek esetében az államfő nem adhat kegyelmet.

2, Európai uniós hitelfelvétel: Az alkotmányban rögzítették, hogy a kormány csak akkor járulhat hozzá európai uniós hitelfelvételhez, ha azt a parlamenti képviselők kétharmada támogatja.

3, Honvédség és külföldi fegyveres erők: Az Országgyűlés döntése alapján ezentúl sarkalatos törvényben kell rögzíteni a Magyar Honvédség katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának, valamint a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának engedélyezésével összefüggő szabályokat.

A módosítások július 1-jén lépnek hatályba, kivéve a honvédségre vonatkozó részt, amely november 1-jétől lesz érvényes.

Főkép forrása:
MTI/Máthé Zoltán

További cikkek