Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Közmédiás választási vita: a legfontosabb információk

10perc.hu
2024. 05. 30.
Közmédiás választási vita: a legfontosabb információk

Ma este nyolctól tekinthető meg a vita a közmédiában.

Ma este, nyolc órától élő adásban kerül sor Deutsch Tamás, Dobrev Klára és Magyar Péter vitájára a köztelevízióban. A 100 perces vita a Várkert Bazárban zajlik majd, nézők nélkül. Hasonló esemény utoljára 2006-ban volt a közmédiában, ahol kormánypárti és ellenzéki jelöltek élőben csaptak össze - közölte Telex.

A vitát Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs moderálja majd, akik korábban a kormány kommunikációjában és a közmédia híradójában dolgoztak.

Ez az esemény különösen figyelemre méltó, mivel hosszú idő után először vállal élő vitát egy fideszes politikus. Deutsch Tamás már korábban jelezte, hogy kész vitázni "minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel". Magyar Péter, akit először hívtak meg a közmédiába, szintén ott lesz.

A vita során minden jelöltnek összesen 8 perc áll rendelkezésére, hogy 5 hozzászólás formájában kifejthesse véleményét. A jelöltek 1 percben mutatkoznak be, majd 2-2 percben fejthetik ki nézeteiket három témakörben. Az utolsó körben egy percben reagálhatnak az elhangzottakra.

A résztvevők az alábbi sorrendben foglalnak helyet a színpadon: Huszár Viktor (Megoldás Mozgalom), Ungár Péter (LMP-Zöldek), Dobrev Klára (DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek), Vona Gábor (Második Reformkor), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa), Donáth Anna (Momentum), Deutsch Tamás (Fidesz–KDNP), Róna Péter (Jobbik), Magyar Péter (Tisza Párt), Szabó Imre Bruti (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom).

A vita négy fő témát érint: az Európai Unió védelme és biztonsága, migráció/menekültügy, mezőgazdaság és/vagy demokrácia, jogállam. Az MTVA levele alapján kizárhatják azokat a jelölteket, akik eltérnek a vita szabályaitól, amit előzetesen mindannyian aláírtak. Donáth Anna, a Momentum elnöke lelkiismereti okokból nem írta alá a szabályzatot, de ő is részt vesz a vitában.

Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője, bejelentette, hogy nem fogja hagyni, hogy elhallgattassák, és minden percet kihasznál majd a megszólalási idejéből. Dobrev Klára szintén kiemelte, hogy nem fogja lemondani a szólásszabadságáról, és arra biztatta a többi résztvevőt, hogy ne keressenek kifogásokat és álljanak ki a vitában.

A DK szimpatizánsai a Clark Ádám téren gyülekeznek, hogy elkísérjék Dobrev Klárát a Várkert Bazárhoz. Magyar Péter pedig a Várkert Bazár elé szervezett tüntetést, ahol kivetítőn követhetik az eseményeket. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Döbrentei térre szervezett megmozdulást, ahol bárki elmondhatja véleményét az Európai Unió jövőjéről.

A héten több másik választási vitára is sor kerül, például pénteken Karácsony Gergely és Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltek vitájára a Partizán szervezésében, valamint szombaton és vasárnap az ATV stúdiójában rendezett vitákra.

Főkép forrása:
Várkert Bazár (Facebook)

További cikkek