387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Letartóztatták Szijjártó Péter korábbi miniszteri biztosát

10perc.hu
2024. 05. 09.
Letartóztatták Szijjártó Péter korábbi miniszteri biztosát

Az okok egyelőre nem ismertek.

Az elmúlt napokban letartóztatták a magyar diplomácia egyik figyelemre méltó személyiségét. Az okok hivatalosan nem ismertek, az ügyészség és a külügyi hivatal egyaránt hallgat az ügy részleteiről. Azonban feltételezhető, hogy az eset kapcsolódik a tiszteletbeli konzuli címek és diplomáciai jogosultságok kereskedelméhez - közölte a 24.hu.

A Magyar Hang beszámolója szerint S. Gy., akit letartóztattak, kiváló ismeretekkel rendelkezik Afrika ügyeiben és üzletemberként is tevékenykedik. Korábban nyilatkozott arról, hogy létezik egyfajta közvetítői piac, ahol bizonyos emberek segítséget nyújtanak tiszteletbeli konzuli pozíciók megszerzésében. Az ilyen segítségért jellemzően 50-300 ezer eurót kérnek. "Működik egy közvetítői piac: ha például Magyarországon szeretne valaki tiszteletbeli konzul lenni, akkor akad néhány olyan, a diplomácia világába beágyazott ember, akit érdemes megkeresnie. Ez a közvetítő igyekszik tiszteletbeli konzuli pozíciót keresni olyan államoknál, amelyek nyitottak arra, hogy tiszteletbeli konzult nevezzenek ki. A segítségért cserébe 50-300 ezer eurót (mintegy 20–120 millió forintot) kérnek a közvetítők" – mondta korábban a Direkt36-nak S. Gy.

S. Gy. 60 éves és korábban rendőrségi szóvivőként és sajtótitkárként dolgozott. 2015-ben nevezték ki a tiszteletbeli konzuli hálózatért felelős miniszteri biztossá a külügyminisztériumban. A tiszteletbeli konzulnak Gambia képviselője is volt, és különböző diplomáciai pozíciókat töltött be más afrikai országokban is.

Főkép forrása:
Wally Gobetz/Flickr

További cikkek