395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A Pannónia Ösztöndíjprogrammal a világ bármely egyetemére eljuthatnak a diákok

10perc.hu/MTI
2024. 03. 25.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) Pannónia Ösztöndíjprogramot indított.

Nemcsak az európai egyetemekre, hanem a világ bármely egyetemére eljuthatnak a diákok, a kutatók és az oktatók a Pannónia Ösztöndíjprogramban - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

Varga-Bajusz Veronika leszögezte, hogy igyekeztek kijavítani a Magyarország számára felfüggesztett Erasmus-program hibáit, ezek egyike az, hogy nem csak uniós, hanem egyesült államokbeli, közép-ázsiai vagy távol-keleti egyetemekre is kiutazhatnak az ösztöndíjat elnyerők, ráadásul lehetőség van fél- és egyévesnél rövidebb, akár 1-2 hónapos mobilitásra is. A tanulmányok szerves részéve tették a mobilitást, ezért kötelező kreditelismerés van ha külföldi egyetemre megy egy hallgató: a tanulmányi eredményeit figyelembe kell venniük a magyar egyetemeknek.

A helyettes államtitkár elmondta: a Pannónia Ösztöndíjprogramban 10 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből közel 8000 diák, kutató és oktató utazhat külföldi egyetemekre. Az ösztöndíj összege nagyságrendileg 350-500 ezer forint lesz havonta, amelyet megélhetésre fordíthatnak az érintettek ugyanúgy, mint az Erasmusnál, de igyekeztek magasabb összeget meghatározni, mint ami az uniós programnál elérhető.

A modellváltó egyetemeknek januárig lehetett pályázni, a Tempus Közalapítvány pedig másfél hete döntött a felosztásról. Időközben az egyetemek kiírták a belső pályázataikat, a nyertesek szeptembertől már utazhatnak a világ vezető egyetemeire a bilaterális kapcsolatokon keresztül.

A helyettes államtitkár közölte: az a kormány célja, hogy 2030-ra megduplázzák a nemzetközi programokban részt vevők számát, a jelenlegi 10 ezerről 20 ezerre. Azután is szeretnék megtartani a Pannónia Ösztöndíjprogramot, ha sikerült megállapodni Brüsszellel az Erasmus Program folytatásáról, hiszen a két program kiegészíti egymást.

Varga-Bajusz Veronika ugyanebben a témában a Kossuth rádió reggeli műsorában a brüsszeli tárgyalásokról elmondta: két pillére van az egyeztetéseknek. Az egyik, hogy a tavalyi évi pályázatokhoz a hazai modellváltó egyetemek hozzáférhessenek; ehhez hosszabbítási engedély kellene. A másik pedig, hogy a kifogásolt problémák - például a kuratóriumi tagok összeférhetetlensége, a határozott idejű kuratóriumi tagság - esetében megállapodás szülessen. Ugyan közeledtek az álláspontok, ám 4,5 hónapja a magyar javaslatokra nincs válasz, időhúzási taktikát látnak Brüsszel részéről, megtorpantak a tárgyalások, ezért is döntöttek a Pannónia Ösztöndíjprogram elindításáról.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek