Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

200 milliárd forintos program segíti a 30 év alattiak munkába állását

10perc.hu/MTI
2024. 03. 19.
200 milliárd forintos program segíti a 30 év alattiak munkába állását

A kormány 200 milliárd forintos keretösszegű programot indít a 30 év alattiak elhelyezkedésének segítésére.

Az Ifjúsági Garancia Plusz program három pillére a bértámogatás, az albérleti és útiköltség hozzájárulás, valamint a piacképes tudást biztosító képzési támogatás. A program célja, hogy 2024 és 2029 között mintegy 84 ezer fiatal munkához jutását segítse.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 csatorna kedd reggeli adásában jelentette be a programot. Magyarországon az aktivitási ráta az EU első harmadában van, de ez az arányszám a 30 alatti, illetve az 55 év feletti korosztályokban az uniós átlagnál mintegy 10 százalékponttal alacsonyabb. Ezért kell ezekben a csoportokban az aktivitást erősíteni és segíteni a pályakezdő fiatalok belépését a munkaerőpiacra.

Az Ifjúsági Garancia Plusz program három fő elemből áll. Az egyik a bértámogatás, ami azt jelenti, hogy az állam négy, illetve hat hónapig a munkabér 50 százalékát átvállalja a munkáltatótól. Amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a program keretében a minimálbér 70 százalékáig, 180 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető. Hatvan kilométeres távolságon belül pedig 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség támogatást biztosítanak. A program elemei között piacképes tudást biztosító képzési támogatás is szerepel.

A kormány tervei szerint a program 2024 és 2029 között mintegy 84 ezer fiatal munkához jutását segítheti. Ezen belül 60-70 ezren bértámogatásban és 25-30 ezren képzésben részesülhetnek.

Czomba Sándor kiemelte, hogy fontos, hogy a mintegy 23 500, 25 év alatti regisztrált álláskereső fiatal minél hamarabb munkaerőpiaci tapasztalatot szerezhessen. A regisztrált álláskeresők száma mintegy 240 ezer, ezen felül a passzív inaktívak száma eléri a 60 ezret, és a kormány ennek a csoportnak a munkaerőpiacra történő bevonását is támogatni kívánja. A tervek szerint az Ifjúsági Garancia Plusz programhoz hasonló támogatás indul a 30 év felettieket célozva.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek