385.43 Ft

354.78 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyarország továbbra is hozzájárul a nemzetközi humanitárius erőfeszítésekhez

10perc/MTI
2024. 03. 18.
Magyarország továbbra is hozzájárul a nemzetközi humanitárius erőfeszítésekhez

Magyarország készen áll a továbbiakban is hozzájárulni a nemzetközileg fontos humanitárius megmozdulásokhoz.

Hazánk tavaly már nagyjából 70 millió eurót fordított segítségnyújtásra világszerte - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A tárcavezető az Európai Humanitárius Fórum megnyitóján hangsúlyozta, hogy sajnos nem túlzás arról beszélni, hogy az emberiség globális humanitárius katasztrófával néz szembe jelenleg, amelynek fő oka az, hogy most a legsúlyosabb a biztonsági helyzet az utóbbi évtizedekben. Kiemelte, hogy harminc országban és régióban zajlik ma fegyveres konfliktus, ezek közül a legsúlyosabb Ukrajnában és a Gázai övezetben, emellett pedig a terrorveszély is évtizedes csúcson van.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország Ukrajna szomszédjában van, így közvetlenül szembesül két éve a háború tragikus következményeivel, több mint egymillió menekült érkezett ez idő alatt, és a maradni kívánók számára egyenlő hozzáférést biztosítanak az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, amit az is mutat, hogy 1600 óvodában és iskolában tanulnak már Ukrajnából érkezett gyerekek. Leszögezte: hazánk történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, és a kormány kész folytatni ezt a fajta segítségnyújtást, amíg csak szükséges.

"Viszont mindannyian tudjuk, hogy erre a tragikus humanitárius helyzetre a valódi megoldást a háború vége jelentené, ezért tovább fogjuk fokozni erőfeszítéseinket a béke érdekében."

Szijjártó Péter felszólalásában érintette a közel-keleti konfliktust is, és rendkívül fontosnak minősítette a civilek megóvását. Ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy támogatást kell biztosítani a súlyos terheket viselő Egyiptom számára is, ezért a magyar kormányzat kétszáz lélegeztetőgépet és egyéb egészségügyi felszereléseket küldött az országnak.

A miniszter kitért a terrorfenyegetettségre is, rámutatva, hogy az az egyik első számú kiváltó oka a migrációnak. Globális felelősséget emlegetett ebben a kérdésben is, és leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek biztonságos körülményeket kell teremtenie mindenki számára a helyben maradáshoz.

Magyarország ezért humanitárius és fejlesztési központot nyit Csádban, és kész katonákat is küldeni az afrikai országba a terrorizmus elleni küzdelem támogatása érdekében.

"A humanitárius támogatásaink összege 70 millió euróra nőtt tavaly, és készek vagyunk a továbbiakban is hozzájárulni a nemzetközi erőfeszítésekhez." 


Főkép forrása:
Szijjártó Péter (Facebook)

További cikkek