386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Szijjártó Péter: Trump győzelme a jogállamiság győzelme is

10perc.hu/MTI
2024. 03. 06.
Szijjártó Péter: Trump győzelme a jogállamiság győzelme is

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte Donald Trump elsöprő győzelmét az USA előválasztásán. A miniszter szerint ez a jogállamiság győzelme, és bírálta az EU-t, amiért nem állt ki a jogállamiságért.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarországnak az a tapasztalata, hogy Trump elnöksége alatt volt a legjobb a két ország közötti viszony, és reméli, hogy ez a jövőben is így lesz.

Szijjártó Péter a boszniai kollégájával, Elmedin Konakovic-cal közös sajtóértekezletén üdvözölte, hogy az Egyesült Államokban "csúnyán kudarcot vallott a liberális mainstreamnek a mesterterve".

E a jogállamiság szempontjából fontos győzelem, és hiányolta azokat a brüsszeli nyilatkozatokat, amelyek az európai értékek sérülését emlegették az amerikai előválasztási procedúra kapcsán.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország mindig tiszteletben tartotta más országok polgárainak döntéseit saját vezetőik kilétére nézvést, és ez az Egyesült Államokra is vonatkozik. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Magyarországnak az a tapasztalata, hogy Donald Trump hivatali ideje alatt volt valaha a legjobb a viszonyrendszer a két ország között.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország nyitott arra, hogy újra minden idők legjobb politikai kapcsolatrendszere legyen az Egyesült Államok és Magyarország között. Ehhez pedig, azt gondolja, Donald Trump megválasztásán keresztül vezet az út.

Az Ukrajnának juttatott európai uniós forrásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter aláhúzta, hogy minden európai adófizetőnek joga van tudni, hogy hova kerül a pénze, és azt mire használják fel.

Főkép forrása:
MTI/Máthé Zoltán

További cikkek