387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Hónapokkal az önkormányzati választások előtt módosítanák a választási törvényt

10perc.hu
2023. 11. 22.
Hónapokkal az önkormányzati választások előtt módosítanák a választási törvényt

A Mi Hazánk képviselőjének javaslata szerint a fővárosi közgyűlést a 2014 előtti rendszerhez hasonlóan nem a kerületi polgármesterek alkotnák, hanem ismét pártlistákon választanák a képviselőket.

Alig fél évvel a jövő júniusi önkormányzati választások előtt módosítaná a választási törvényt a Mi Hazánk. Szabadi István képviselő javaslata szerint megváltozna a fővárosi közgyűlés összetétele: nem a kerületi polgármesterek alkotnák, hanem – hasonlóan a 2014 előtti rendszerhez – ismét pártlistákon választanák a képviselőket – adta hírül az rtl.hu.

Szabadi István javaslata szerint a fővárosi közgyűlésnek továbbra is 32 tagja lenne (jelenleg a 23 polgármester mellett 9 fő jut be kompenzációs listáról), de őket mind pártlistákon választanák. Listát az a szervezet állíthatna, amely vagy képes főpolgármester-jelöltet indítani, vagy legalább három kerületben állított polgármesterjelöltet.

Bár ez nem egy kormánypárti javaslat, nem ez lenne az első eset, hogy a Fidesz támogat egy, a választási rendszert alapvetően érintő ellenzéki indítványt. 2020-ban a volt jobbikos, akkor már független Volner János javaslata alapján emelték 71-re az országos lista állításához szükséges egyéni jelöltek számát a parlamenti választásokon. Ez tette szükségessé, hogy a teljes baloldali ellenzék egyetlen listán szerepeljen, kizárva a két- vagy háromlistás megoldást.

„Alig hét hónappal a választás előtt a Fidesz újra módosítani próbálja a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó választási szabályokat. Még ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták azt a félfasiszta testvérpártjukra” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

Főkép forrása:
Facebook

További cikkek