Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Senki nem vásárol tűzifát!

10perc.hu
2023. 11. 17.
Senki nem vásárol tűzifát!

A kereskedők ezt azzal magyarázzák, hogy tavaly sokan annyi fát vettek, hogy az az idei fűtési szezonra is kitartott.

Senki sem veszi idén a tűzifát. Tavaly, a rezsiárak emelkedése miatt hatalmas roham alakult ki a tűzifáért, idén azonban alig-alig tér be valaki a tüzépre. A kereskedők ezt azzal magyarázzák, hogy tavaly sokan annyi fát vettek, hogy az az idei fűtési szezonra is kitartott.

A Gemenc Zrt. honlapján az olvasható, hogy november 13-tól december 22-ig köbméterenként bruttó 6350 forinttal olcsóbban lehet megvásárolni a téli tüzelőt az érvényben lévő árjegyzéki árakhoz képest. Az akció a december 22-ig befizetett és elszállított tűzifára vonatkozik. Az akác régi ára 39370 forint köbméterenként, helyette most 33020 forint , a tölgy, cser, bükk, kőris és gyertyán fák köbmétere 36890 forint helyett most akciósan 30480 forint.

Csaknem hatvan százalékkal esett vissza a tűzifa iránti kereslet a tavalyi évhez képest, várhatóan december elejére kifogyunk a készletből - mondta egy bajai üzlet vezetője a teol.hu kérdésére.


A csalók bevett trükkje, hogy nedves, frissen kivágott fát adnak el a beígért száraz helyett     Fotó: Pixabay


Természetesen ezen a piacon is megjelentek a csalók, akik a fűtési szezon kezdete óta az interneten kínálják a portékájukat. A csalók bevett trükkje, hogy nedves, frissen kivágott fát adnak el a beígért száraz helyett. Minden esetben ragaszkodjunk a számlához, hiszen csak ezzel tudunk később reklamálni!

Honnan lehet megtudni, hogy elég száraz-e a tűzifa? Sokkal könnyebb lesz a súlya, és esetleg kifehéredett a színe a frissen vágott fához képest, ráadásul a kérge általában könnyen lehámlik. A vágott végeket száraznak fogjuk érezni, szemben a frissen vágott nedvességgel. Ha két száraz fadarabot egymáshoz ütögetünk, a hang üreges lesz, míg a nedves fa tompa puffanást ad – írta a hellovidek.hu.

A tűzifa leglényegesebb tulajdonsága a víztartalma. Éppen ezért minél korábban vásároljuk meg a tűzifát, hogy legyen ideje kiszáradni. A tüzelésre alkalmas fa nedvességtartalma ugyanis 15-20 százalék között mozog, míg a frissen kivágott fáé 40-60 százalék. Ha a fa nincsen eléggé kiszáradva, akkor a tüzelése gazdaságtalan. A víz párolgása ugyanis a termelődő hőenergia nagy részét elnyeli.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek