Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Most már biztos! Hat százalékos emelést kapnak januárban a nyugdíjasok

10perc.hu
2023. 10. 30.
Most már biztos! Hat százalékos emelést kapnak januárban a nyugdíjasok

De még novemberben is jön pluszpénz, ahogy azt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta a Kormányinfó+ keretein belül.

Több, a nyugdíjakra vonatkozó kérdésre is válaszolt Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő kijelentette: a januárig visszamenő nyugdíjkiegészítést a novemberi nyugdíjjal együtt fogják megkapni a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, ez 2,5 millió embert érint.

Hogy mindez mekkora emelést jelent? Nos, októberről novemberre 3,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Azaz a következő járadék érkeztekor már az emelt nyugdíj jön majd, másrészt egyösszegben kapnak 11 hónapra visszamenőleges kompenzációt is. (Azért 11 hónapra, mert a 13. havi nyugdíj után is jár az emelés!) Nyugdíjprémium viszont idén nem lesz, mivel a gazdasági növekedés borítékolhatóan nem haladja meg a 3,5 százalékot.

Az öregségi nyugellátás átlagos összege 210 146 forint volt - míg a medián egyébként 186 195 forint havonta -, így ha ezt vesszük alapul 216 660 forintra nő kerekítve az átlagnyugdíj. További 71 660 forint érkezik egy összegben: ez az a kompenzáció, ami visszamenőleges jár a 11 hónapra. Tehát összesen az átlagos nyugdíjösszeget kapók nagyjából 288 320 forintra számíthatnak novemberben.

Az is eldőlt immár, hogy 2024. januárban újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékét a jövő évre becsült inflációnak megfelelően 6 százalékban állapították meg, majd februárban érkezik a szintén emelt összegű 13. nyugdíj is.

A kormányszóvivő minden 65 év fölöttinek ajánlotta, hogy igényeljen ingyenes Gondosórát, azzal ugyanis az érintettek biztonságban érezhetik magukat, hiszen egy gombnyomással elérhető az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat, és szükség esetén érkezik a segítség.

Főkép forrása:
ATV
Címkék:
#Nyugdíj

További cikkek