385.43 Ft

354.78 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Dühödt reagálás! Manipulálják a nyugdíj előtt állókat a bankok a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint

10perc.hu
2023. 10. 20.
Dühödt reagálás! Manipulálják a nyugdíj előtt állókat a bankok a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint

65 év helyett 69 éves nyugdíjkorhatárra számítanak a középkorúak - derül ki a K&H Bank felméréséből, míg Karácsony Mihály szerint ugyanakkor szakmailag semmi sem indokolja a korhatár emelését.

Sokan még a jelenlegi nyugdíjkorhatárt sem tartják reálisnak, úgy gondolják az emberek, hogy 65 évesen már nem kellene dolgozniuk. A megkérdezettek szerint 60 év lenne a reális. Azonban a nyugdíjrendszer fenntartása miatt a jövőben akár tovább emelheti a kormány a korhatárt.

A 30 és 59 éves korosztály tagjai azzal számolnak, hogy a jelenlegi 65 helyett a jövőben 69 év lesz a nyugdíjkorhatár - derült ki a K&H felméréséből, melyet a 10perc.hu portálon is olvashattak. 86 százalékuk fontosnak tartja az öngondoskodást, 59 százalékuk rendszeresen spórol.

Mindössze 28 százalék gondolja úgy, hogy meg is tud élni majd az állami nyugdíjból, de csak 3 százalék szerint jönnek ki majd könnyen ebből a pénzből. Tízből nyolcan úgy kalkulálnak, hogy nyugdíjasként is dolgoznak majd.

"Csúnya manipulációnak gondolom" - így reagált ATV Híradó stábjának a Nyugdíjas Parlament elnöke a felmérésre. Karácsony Mihály szerint a pénzügyi szektor az utóbbi félévben rendszeresen riogat, hogy az emberek inkább a náluk kötött nyugdíjmegtakarításokban gondolkodjanak.


A Pénzügyminisztérium szerint Magyarországon a nyugdíjkorhatár emelése - Brüsszel követelése ellenére - nincs a kormány napirendjén    Fotó: Pixabay


"Semmi szakmai indoka, hogy a korhatárt felemeljék. Ez se az Európai Uniónak, se a magyar kormánynak nincs szándékéban, de úgy tűnik ezzel a hangulatkeltéssel megpróbálják a közvéleményt befolyásolni" - tette hozzá az elnök.

"A jelenlegi rendszer még 10-15 évig fenntartható, 2040 körül azonban változtatni kell" - ezt már Farkas András, nyugdíjszakértő mondta, aki szerint nem abszolút értékben vett nyugdíjkorhatár-emelésről lenne szó.

"Tehát, hogy 66 vagy 67 év lenne, hanem a 65 éves korban várható további élettartam hosszától tennék függővé a jövőbeni nyugdíjkorhatárt. Ez azt jelenti, hogy ha egy mai fiatal, akinek a várható élettartama 5-10 évvel hosszabb, mint egy mai idős emberé, akkor ezt a hosszabb élettartamot tükröznék majd a nyugdíjkorhatárban is" - hangsúlyozta.

"A következő öt évben a nyugdíjkorhatár 11 európai országban megközelíti majd a 66-67 évet. Magyarországon azonban a nyugdíjkorhatár emelése - Brüsszel követelése ellenére - nincs a kormány napirendjén" - ezt már a Pénzügyminisztérium tudatta az ATV Híradó stábjával. Hozzátették, hogy a magyar nyugdíjrendszer fenntartható és megbízhatóan működik.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek