Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Terézváros légi csatája! Sassal és héjával vették fel a harcot a Nyugati tér galambjai ellen

10perc.hu
2023. 10. 13.
Terézváros légi csatája! Sassal és héjával vették fel a harcot a Nyugati tér galambjai ellen

A kerület polgármestere szerint az újszerű megoldásra azért van szükség, mert a galambok sok-sok éve borítják már be ürülékkel a teret, ráadásul fertőző betegségeket is terjesztenek.

Egészen váratlan poszttal jelentkezett csütörtök este Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, aki Facebook-oldalán arról írt, hogy egy solymászt és a vadászmadarait veti be az önkormányzat a Nyugati téren túlszaporodott galambok ellen. A projekt egyelőre kísérleti fázisban van, de a tervek szerint egy éven át, hetente kétszer-háromszor lehet majd egy sast és egy héját látni a téren – olvasható Terézváros honlapján.

„Sosó, a szirti sas és Törpi, a rettenet (igen, ez a teljes neve), a Harris-héja mostantól hetente két-három alkalommal fogja riogatni a galambokat a téren, hogy azok a háztetőkön elhelyezett, kukoricával teleszórt ketrecekben keressenek menedéket, ahonnan aztán elszállítják őket. Solymászunk, Fuszonecker Gergő azt ígéri, hogy jövő nyárra nagy valószínűséggel száz alá csökkenthető a tér galambjainak száma, ami most ezernél is többre tehető” – írta Soproni.

A polgármester azt is hozzátette, hogy az újszerű megoldásra azért van szükség a takarítás mellett, mert a galambok sok-sok éve borítják már be ürülékkel a teret, ráadásul fertőző betegségeket is terjesztenek. A madarak nagyjából hatvanféle, emberekre és állatokra egyaránt veszélyes fertőző betegséget terjeszthetnek, és több mint ötvenféle élősködővel érintkeznek rendszeresen, melyek jelentős része az embereket sem kíméli.


Soproni Tamás szerint egy éven át, hetente kétszer-háromszor lehet majd egy sast és egy héját látni a téren     Fotó: Facebook/Soproni Tamás


A megoldás egyébként meglepően humánus, mert a ragadozómadarak nem levadásszák a galambokat, hanem ketrecekbe terelik őket. Ez röviden úgy néz ki, hogy előbb a szirti sas riogatja a feljebb a madarakat, aztán jön a héja, aki a tér felett repkedve garantálja, hogy a galambok nem is térnek vissza a föld közelébe, és ezután jön a csapdázás – írta a Telex.

A galambok amúgy meglepően értelmesek, szóval rendszertelenül kell ijesztgetni őket, nehogy megszokják, hogy mikor kell eltűnni a környékről, ezért látványos eredményt valószínűleg legkorábban egy hónap, de inkább egy év múlva lehet várni a programtól.

Főkép forrása:
Facebook/Soproni Tamás

További cikkek