Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Sok pénzt bukhat, aki januártól nem váltja vissza az eldobható palackokat

10perc.hu
2023. 10. 13.
Sok pénzt bukhat, aki januártól nem váltja vissza az eldobható palackokat

Fontos változás, hogy a PET-palackokat a jövőben nem szabad összetaposni, mert a visszaváltó automaták a formájuk és a címkéjükön lévő vonalkód alapján azonosítják őket.

Immár ismertté váltak az egyszerhasználatos műanyag, fém- vagy üvegpalackok visszaváltási szabályai. Palackonként 50 forintot fizetünk majd ezekért, így aki nem gyűjti őket, elég sok pénzt bukik. A tejeknél, illetve egyes gyümölcsleveknél használt papír+műanyag+fém tasakok ma még nem részei a rendszernek. Az európai előírások szerint 2025-ig a PET-palackok 25 százalékát már újrahasznosított anyagból kell előállítani, 2030-ra már 30 százalék az előírás.

A rendszer úgy épül fel, hogy amikor egy italgyártó piacra dobja a termékeit, lejelenti, hogy hány palackot adott el, és befizeti a palackonkénti 50 forintokat. Majd a nagykereskedő-kiskereskedő megveszi a termékeket, és kifizeti az 50 forintokat a gyártóknak, akik így már a pénzüknél vannak. Amikor a kereskedő értékesít, az is beszedi a fogyasztóktól a pénzt, vagyis ő is zéróra zár – írta a Telex.

Mi, hétköznapi vásárlók akkor jövünk ki nullára, ha minden palackot összegyűjtünk és visszaváltunk. Amit nem viszünk vissza, azzal veszíthetünk, egyben a MOHU ezt a pénzt megnyeri. Részben ez a vissza nem váltott palack finanszírozza a rendszert.

A palackokat automatákban lehet majd visszaváltani. A vásárlók az automatákban a kereskedelmi egységben felhasználható utalványokat vagy pénzt kaphatnak. Egy app segítségével hamarosan utalást is tud majd kezdeményezni az automata, illetve az ügyfél úgy is dönthet, hogy jótékony célra ajánlja fel a visszaváltott palackok ellenértéket.


Január 1-től minden PET-palackért 50 forintot kell fizetni, majd az automatáknál visszaváltani, hogy visszakapjuk a pénzünket     Fotó: Freepik


Hivatalosan január elsejétől él a rendszer, ekkor a MOHU már több mint 2000 automatát állít fel, ez a 400 négyzetméter feletti alapterületű üzleteknél kötelező. Ám a MOHU úgy számol, hogy 4000-6000 automatára is lesz igény. A kisebb üzleteknek is érdeke lehet ugyanis ilyet kérni, hogy a visszaváltás miatt ne máshová menjenek a vevők. Eddig több mint 100 önkéntes (400 négyzetméternél kisebb) üzlet jelentkezett automatáért.

Az automata akkor tudja jól beazonosítani a palackot, ha az sértetlen. Ez is újdonság, hiszen eddig az volt a cél, hogy tapossuk össze a flakonokat, ne levegőt szállítsanak a kamionok. Most az automata a palack formáját és a vonalkódot is azonosítani fogja, ami egyfajta keresztellenőrzés is. A sikeres visszaváltás után az automata roncsolja és tömöríti a palackokat, egyrészt, hogy megakadályozza a többszöri visszaváltást, másrészt a tömörített anyag költséghatékonyabb szállítása miatt.

Az automatákat két külön beszállító fogja szállítani, de ezek technológiája hasonló lesz, ugyanolyan rendszerrel fognak találkozni a fogyasztók. Állítólag a kisebb sérülést, horpadást elviseli a rendszer, de a laposra taposást nem. Attól nem félnek a szakemberek, hogy nagy mennyiségű importpalack kerül a magyar automatákba.

Elvileg lehet olyan címke, amelyet egy nagyobb cég ugyanúgy nyomtat több országban, de a környéken Szerbián és Ukrajnán kívül hamarosan mindenhol lesz ilyen DRS-rendszer, így talán importtól nem kell tartani.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek