Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Egyre nagyobb a baj! Küszöbön a magyar nyugdíjrendszer összeomlása?

10perc.hu
2023. 10. 03.
Egyre nagyobb a baj!  Küszöbön a magyar nyugdíjrendszer összeomlása?

Jelenleg 32 százalék körül van a magyar időskori eltartottsági ráta, ez az Európai Unión belül a középmezőnybe tartozik, ám ez két évtized múlva akár 47 százalék is lehet.

Egészen vészjósló nyugdíj-forgatókönyv készült, ami minden magyart érinthet. A legfrissebb előrejelzések szerint az időskori eltartottsági ráta jelentős emelkedésére lehet számítani Magyarországon. Az Mfor szerint ez azt jelenti, hogy jelenleg 100 dolgozóra 32 időskorú jut – ez az Európai Unión belül a középmezőnybe tartozik –, ám ez a szám 2050-re jelentősen romlani fog és 47-re emelkedhet.

Ráadásul az előrejelzések alapján 2050-re a jelenlegi 9,7 millióról 8,5 millió főre csökken Magyarország népessége, közben pedig az elöregedés egyre komolyabb problémát jelent. A tanulmány szerint az eltartottsági ráta emelkedése mellett jelentős változások várhatóak az országon belül. Miközben 2022-ben a különböző magyarországi régiókban 27–36 százalék között alakult a ráta, 2050-re több forgatókönyv esetén közel 20 százalékpontnyi különbség rajzolódik ki a leginkább és a legkevésbé idősödő régiók között.

A várakozások szerint a mutató Budapesten és a Pest vármegyei régióban több mint egy évtizedes stagnálás után 40 százalék fölé emelkedhet majd, míg a Dél-Alföldön 55, a Dél-Dunántúlon 60 százalékra emelkedhet a 100 aktív korúra jutó időskorúak száma. A többi régióban 47-50 százalék között alakul az idősek és az aktív korúak aránya.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek