Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Szijjártó Péter: “1956-ban a forradalmárok hősök voltak, magyar hősök, a mi hőseink”

10perc.hu
2023. 09. 02.
Szijjártó Péter: “1956-ban a forradalmárok hősök voltak, magyar hősök, a mi hőseink”

A külügyminiszter elmondta, soha senkivel még csak vitázni sem vagyunk hajlandóak ezekről a kérdésekről.

“1956 a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata. Minden magyar ember, aki akkor kiállt Magyarország szabadságáért, hős. Minden ezzel ellentétes minősítgetést kikérünk magunknak, visszautasítunk" - jelentette ki Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy miért nem rendelte be az orosz nagykövetet.

A külügyminiszter elmondta, soha senkivel még csak vitázni sem vagyunk hajlandóak ezekről a kérdésekről. Pedig nem ártana, hiszen nagyon nagy vihart kavart, hogy egy orosz tankönyvben lényegében fasiszta lázadásnak minősítették a magyar ‘56-os forradalmat.


1956-ban a forradalmárok hősök voltak, magyar hősök, a mi hőseink    Fotó: Fortepan


A budapesti orosz nagykövetség időközben kinyilvánította, hogy változatlanul tiszteletben tartják a magyar nép történelmi emlékezetét - és a két ország történelmében vannak olyan “összetett kérdések” mint az ‘56-os események, több tervezet-verziója is volt a tankönyvnek, amit ők ismernek, és egyik sem nevezi az “56 -os forradalmat” “fasisztának”. Mindezt úgy jelentették ki, hogy bevallottan nem ismerik a tankönyv végző verzióját.

Hogy mindezek ellenére miért nem rendelte be Szijjártó Péter a budapesti orosz nagykövetet? "Magyarország történelmét, a magyar embereket, a magyar emberek szabadságvágyát mindenkinek tiszteletben kell tartania. 1956, az akkori forradalom a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata, amikor a magyar emberek a saját szabadságuk, az ország szuverenitása érdekében az életüket is odaadták" - válaszolta a külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter közölte, 1956-ban a forradalmárok hősök voltak, magyar hősök, a mi hőseink, akiknek köszönhetjük - részben -, hogy néhány évtizeddel később a szabadság eljött, és nekünk, a mi nemzedékünknek már ez megadatik.

Főkép forrása:
MTI/Krizsán Csaba

További cikkek