387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A Karmelitában tárgyalt Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök

10perc.hu
2023. 08. 20.
A Karmelitában tárgyalt Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök

A török elnök látogatása ellen molinóval tiltakoztak.

A kiadott hivatalos képek alapján Orbán Viktor meleg kézfogással fogadta régi barátját, akivel nemzetközi gazdasági és biztonságpolitikai témákról folytatott megbeszélést.

A törököket 1686 szeptember 2-án sikerürült kiverni a várból.

Erdogan mostani látogatása tehát nagyon közel van ehhez az évfordulóhoz, külön érdekesség, hogy a magyar nemzeti ünnepen van itt.

Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalásán napirenden volt a két ország közötti energetikai együttműködés és a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügye is - tájékoztatott vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

"Törökország rendkívül fontos, sőt nélkülözhetetlen szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztonságában, hiszen a Magyarországra irányuló földgázszállítások egy jelentős része Törökországon, a Török Áramlat gázvezetéken keresztül érkezik".

"Ez a 275 millió köbméternyi földgáz majd hozzájárul az ország energiaellátásának biztonságához, és megteremti a fizikai földgázszállítási kapcsolatot Törökország és Magyarország között" - fogalmazott.

"Erről is tovább fogunk lépni, hiszen most döntés született arról, hogy a török földgáz magyarországi bértárolásáról is megkezdjük a tárgyalásokat" - tette hozzá.

A miniszter végül beszámolt arról is, hogy szóba került Svédország NATO-tagságának ratifikációja is, és emlékeztetett rá, hogy a magyar és a török parlament is nyári szünetet tart, így majd ősszel válhat újra aktuálissá a napirendre vétel kérdése.

"Abban maradtunk, hogy folyamatos egyeztetésben és kapcsolatban maradunk, tájékoztatjuk egymást a nemzeti parlamenti eljárások állásáról, illetve folyamatairól" - mondta.

A látogatást nem mindenki fogadta tapsviharral, a Momentum kifeszített molinóval üzent:



Főkép forrása:
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép

További cikkek