Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rekordmagasságban a nyelvvizsgák ára

10perc.hu
2023. 06. 17.
Rekordmagasságban a nyelvvizsgák ára

Már 50 ezer forintnál is többe kerülhet a nyelvvizsga, drasztikusan csökkent a nyelvvizsgázók száma.

Az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedtek a nyelvvizsgák árai, és egyre kevesebb lehetőség van találni olyan nyelvvizsgaközpontokat, ahol olcsóbban tehetnénk középszintű nyelvvizsgát. Ezzel párhuzamosan pedig drasztikusan csökkent a nyelvvizsgázók száma.

Az elmúlt három évben a nyelvvizsgapiac nehéz időszakon ment keresztül. Először is a koronavírus-járvány okozta nyelvvizsga-amnesztia miatt nehezült meg a nyelvoktatási szektor helyzete. A kormány 2020-ban és 2021-ben úgy döntött, hogy a járványügyi veszélyhelyzet miatt nem kötelező a legalább B2 szintű nyelvvizsga a diplomához.

Ennek következtében több ezer nyelvvizsgázó is elmaradt a vizsgáktól. Majd 2022-ben megszűnt a kisadózó vállalkozók tételes adója, ami növelte a vizsgáztató tanárok költségeit. Ezt követően pedig a tél, a magas energiaárak és az infláció súlyosbították a helyzetet. A tavaly decemberben elfogadott felsőoktatási törvény módosításával pedig állami szinten sem kötelező a nyelvvizsga sem a felsőoktatási felvételhez, sem a diploma megszerzéséhez. Ez újabb csapást jelentett a nyelviskoláknak és vizsgaközpontoknak- írja KKV magazin.

A legtöbb nyelvvizsgaközpontban tavaly nyáron, 2022 júliusában és augusztusában történt az első áremelés. Az ELTE Origo Nyelvvizsgaközpont például 35 ezer forintról 40 ezer forintra emelte a középszintű, komplex nyelvvizsgák árát, és a részvizsgák díja is 3500 forinttal nőtt. Hasonló mértékű emelkedést tapasztaltunk a Language Cert esetében is, ahol a komplex B2-es vizsgák ára 40 900 forintról 44 900 forintra emelkedett. Az Euroexam volt az abszolút rekorder, itt összesen 7000 forinttal, 39 500 forintról 46 500 forintra emelkedett a vizsgadíj.

Bár az Euroexam jelenleg 49 900 forintba kerül, az ELTE Origo nyelvvizsgái középszinten már elérték az 50 ezer forintot, ami a tavalyi 35 ezer forinthoz képest 43 százalékos növekedést jelent. A Language Cert jelenleg 47 900 forintba kerül, míg a Cambridge nyelvvizsga ára középszinten 55 ezer forint.

Rozgonyi Zoltán az Euroexam Nyelvvizsgaközpont vezetője és a Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint pedig nem kizárt, hogy a közeljövőben a továbbra is magas inflációs ráta miatt a nyelvvizsgapiac is inflációkövető áremelkedésre számíthat.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek