Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rövidesen 600 forint lesz a benzin literje?

10perc.hu
2021. 09. 30.
Rövidesen 600 forint lesz a benzin literje?

A különböző olajcégek mozgástere jelentősen csökken a klímavédelmi törekvések miatt, és ennek az olaj árának jelentős növekedése – akár hordónkénti 100 dollár – lesz a következménye.

Azt már minden autós észrevette, hogy egyre drágábban tankolhatunk ismét, sokan már arról beszélnek, vajon hány hét múlva érik el az üzemanyagárak a literenkénti 500 forintos lélektani határt. A Hold Alapkezelő szenior portfóliókezelője, Szőcs Gábor a Telexnek írt elemzésében nem titkolja, rövidesen ennél is mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlnunk.

Szőcs emlékeztet, hogy a járvány alatt alaposan visszaesett a benzinár, ennek köszönhetően 2020 májusában akár 31 ezer forintért meg is lehetett fordulni a horvát tengerpartról Budapest és Zadar között. Ma ugyanez az út 47 ezer forintba kerülne.

A szakértő szerint az e-autók terjedése ellenére a globális olajkereslet egy ideig még biztosan nőni fog, mindeközben a kínálati oldalon az elmúlt hat év alacsony beruházási szintje és a klímavédelmi törekvések kereszttüzébe kerülő olajcégek csökkenő beruházási mozgástere komoly hiányt okozhat a 2020-as évek közepére.

Ennek köszönhetően pedig kilőhet az olajár, akár újra 100 dollár felett lehet a hordónkénti ára. Ez pedig itthon akár 600 forintos üzemanyagárat is eredményezhet. Ennyit pedig még sosem fizettünk tankolásért a benzinkutakon.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek