394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Visszaverték a tálib támadást a Pandzsír-völgy védői

10perc.hu
2021. 09. 05.

Noha a tálibok legalább 17 ember halálát követelő ünneplést tartottak Kabulban, tévesek voltak azok a híresztelések, miszerint az Afganisztán nagy részét uraló iszlám fundamentalisták elfoglalták volna az afgán ellenállás központját.

Amint arra számítani lehetett, az Afganisztánban az amerikaiak és szövetségeseik kivonulását követő gyors győzelem mámorában a tálibok megindították a támadásukat Pandzsír-völgy ellen, ahol az afgán ellenállók központja található. Ezt a területet az első uralmuk (1996-2001) alatt sem tudták elfoglalni.

A harcok már megkezdődtek, mindkét fél súlyos veszteségekről számolt be. A tálibok világgá kürtölték, hogy ezúttal sikerrel jártak, és a kezükre került a mostanáig ellenállók által ellenőrzött afganisztáni Pandzsír tartomány. A hírt előbb a Yeni Safak török napilap, majd a TASZSZ orosz hírügynökség is átvette.


A tálibok világgá kürtölték, hogy ezúttal sikerrel jártak, és a kezükre került a mostanáig ellenállók által ellenőrzött afganisztáni Pandzsír tartomány     Fotó: Twitter


A török lap beszámolója szerint a tálibok "örömünnepet" ültek Kabulban a nagy győzelem után, és fegyvereikből "lőszerzáporral szórják be az eget". Mint mára kiderült, az égbe lövöldözésnek minimum 17 halottja van, ráadásul a tálibok nem az ellenállók ellen arattak győzelmet, hanem az afgán főváros utcáin tartott tüntetés résztvevői felett, akik a nők jogaiért mentek utcára, vállalva az életveszélyt.

A TASSZ ugyanis helyesbítette korábbi hírét, és bejelentette, a pandzsíri ellenállók súlyos veszteségeket okoztak a táliboknak, akik meghátrálásra kényszerültek. Az ellenállást vezető 32 éves Ahmad Maszud – aki elvégezte a Sandhurst Királyi Katonai Akadémiát – mintegy tízezer fegyveressel várja az újabb támadásokat.


Kiderült, hogy az Ahmad Maszud (középen) vezette pandzsíri ellenállók súlyos veszteségeket okoztak a táliboknak, akik meghátrálásra kényszerültek     Fotó: reuters.com


Ráadásul a köztük lévő politikai nézeteltérés ellenére Maszud számíthat a tálibok elleni háborúban a szintén a Pandzsir-völgyben lévő volt alelnökre, Amrullah Szálehre is, aki néhány száz kormányhoz hű katonával és jelentős, modern fegyverzettel, köztük több helikopterrel rendelkezik a térségben. Ali Nazari, a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) szóvivője a BBC-nek elmondta, visszaverték az ország többi részében hatalmon lévő radikális iszlamistákat.

A legendás völgy elfoglalására már több alkalommal is próbálkoztak különböző hatalmak, ám egyszer sem sikerült azt elfoglalni. Annak idején a Kabult órák alatt, az országot néhány hét alatt elfoglaló szovjet hadsereg kilenc offenzívát is indított a völgy ellen – a legnagyobb támadásban mintegy 30 ezer katona, valamint harcjárművek százai és repülőgépek tucatjai vettek részt –, ám egyszer sem tudta azt elfoglalni.


A tálibok elsősorban kézifegyverekkel, aknavetőkkel és vállról indítható rakétákkal vannak felfegyverezve     Fotó: MTI/MTVA


Ráadásul a hvg.hu cikke szerint a támadó tálibok 55-85 ezer fős katonai ereje alkalmatlan egy ilyen hadjáratra, ugyanis az emberei elsősorban kézifegyverekkel, aknavetőkkel és vállról indítható rakétákkal vannak felfegyverezve. A támadók dolgát az is nehezíti, hogy hasonlóan Afganisztán többi térségéhez az állandó háborúskodáshoz és bizonytalansághoz szokott lakosság erődítményekre hasonlító településeken él, az ellenségnek házról házra járva kell elfoglalnia a területet.

A fontos közlekedési útnak számító völgybe egyedül a Pandzsir-folyó által vájt szűk, könnyen védhető bejáraton lehet bejutni. A hegyoldalak meredekek, utak alig vannak, a barlangokban pedig megbújhatnak a harcosok. A védők sokszor hatalmas sziklákat robbantottak rá a támadókra, amikor pedig az ellenség ejtőernyősökkel próbálkozott, a terepet jobban ismerő, gerillaharcmodort folytató védők általában elfogták a behatolókat.

Főkép forrása:
MTI/MTVA/AP

További cikkek