EUR: 408,78 Ft
USD: 388,17 Ft
CHF: 415,11 Ft
GBP: 476,48 Ft
HRK: 54,13 Ft
RON: 82,89 Ft
RSD: 3,48 Ft

Mai névnap:

Videón a világ legnagyobb kristálybarlangja

10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: BBC travel

Spanyolország délkeleti Almería tartományában, Pulpiban található egy elhagyatott ezüstbánya, ahol igazi kincs lapul.

A tudósokat is megdöbbentette, a természetes kristályjelenség, amit felfedeztek: a világ legnagyobb geódáját.

A geoda egy kőzet belsejében lévő üreg, amelyet kristályok borítanak” - mesélte Mila Carretero, a Pulpí Geode geológusa és koordinátora.

A Pulpí Geóda nyolc méter széles, két méter magas és két méter mély. "Ami a geódát illeti, definíció szerint ez a valaha volt legnagyobb felfedezés" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a Pulpit nem szabad összetéveszteni egy másik kristálycsodával, a mexikói Naica-bányával.

Bár a tudósok még mindig kutatják, úgy vélik, hogy az egész terület valaha víz alatt volt - írja a BBC travel.

Egy bizonyos ponton a vulkáni tevékenység széttörte az üledékes kőzeteket, és forró folyadékokkal töltötte meg. Amikor a folyadékok lehűltek, elkezdtek képződni a kristályok.

A geológusok megállapították, hogy a Pulpíban található anhidrit (a kőzeteket alkotó ásvány) a dinoszauruszok idejéből származik, körülbelül 250 millió évvel ezelőtt, de maguknak a gipszkristályoknak a korát illetően bizonytalanok, mert nagyon kevés szennyeződést tartalmaznak. Becslésük szerint a kristályok kevesebb, mint 2 millió évvel ezelőtt kezdtek növekedni.

"Nem tudtam szavakba önteni, amit éreztem, amikor megláttam" - mondta Carretero. "Leírhatatlan, mert érzékelteti, milyen kicsik vagyunk. Nézze meg, mit adott nekünk a természet."


 
Hirdetés
Hirdetés