EUR: 389,48 Ft
USD: 361,73 Ft
CHF: 391,65 Ft
GBP: 435,38 Ft
RON: 79,43 Ft
RSD: 3,32 Ft

Mai névnap:

Vége a pedagógusok ingyenmunkájának! Jogerősen megnyerte a túlóráért vívott pert a PDSZ

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Illusztráció

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy ki kell fizetni a tanároknak a túlórákat, így például a helyettesítéseket, osztálykirándulásokat is.

Vége a „szép időknek”, a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét követően többet nem lehet ingyen dolgoztatni a pedagógusokat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) blogbejegyzése szerint az ítélet után megszűnhet a túlórákkal való visszaélések nagyobb része a közoktatásban.

A bírói döntés értelmében ugyanis az eseti helyettesítés esetében is be kell tartani a munka törvénykönyvének munkaidő-beosztásra és munkaidő-nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseit. Azaz a munkaidő-beosztást legalább egy héttel előre kell közölni, és azt az elrendelt munkavégzés előtt legfeljebb négy nappal lehet módosítani.

Ha ezt a szabályt a munkáltató nem tartja be, a plusz munka rendkívüli munkaidőnek minősül, amit ki kell fizetni. Munkanapokon a rendkívüli munkaidő idejére járó illetmény fölött az óradíj ötven százalékának megfelelő bérpótlék jár. Pihenőnapokon, szombaton pedig a többletilletmény fölött száz százalékos bérpótlékot kell fizetni - írta a telex.hu.


Munkanapokon a rendkívüli munkaidő idejére járó illetmény fölött az óradíj ötven százalékának megfelelő bérpótlék jár     Fotó: Freepik


A jogerős bírósági ítélet a blogbejegyzés szerint azt is kimondta, hogy a Pedagógiai Programban rögzített iskolán kívüli programok – színházlátogatás vagy tanulmányi kirándulás – esetében a teljes napra az átalánydíjazás.

„Az ítélet megerősítette, amit eddig is tudtunk: az állam elképesztő pénzektől fosztott meg bennünket – jogellenesen” – írja a bejegyzésben Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.