393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Vége a Djokovics-sagának: a szerb világelső mindent elbukott és kiutasítottként hazautazik

10perc.hu
2022. 01. 16.

A három főből álló ausztrál bíróság meghozta a végleges döntését, aminek következtében a 20-szoros Grand Slam-győztes nem indulhat az Australian Open-en és a lehető legrövidebb idő alatt el kell hagynia Ausztráliát. Ez a döntés azt is eredményezheti, hogy három évig nem utazhat be az országba.

Úgy tűnik, véget ért 2022 talán legnagyobb sportbotránya, és pont kerülhetett Novak Djokovics ügyére. Ugyanis a három tagból álló bíróság ma délelőtt egyhangúan kimondta, törlik a szerb világelső vízumát, aki így egyrészt nem nyerheti meg tizedik alkalommal az Australian Open, másrészt el kell hagynia Ausztráliát.

A kör tehát bezárult az esztendő első Grand Slam-tornáján éppen a legnagyobb esélyes nem léphet pályára. A bíróság döntése értelmében ezúttal kiderült, a mostani ítélet arról szól, vajon Alex Hawke ausztrál bevándorlási miniszter jogszerű folyamat végén törölte-e a Djokovics vízumát.

Ha objektíven és nem szurkolói szemmel nézzük a mostani döntést, a testület másképp nem határozhatott. Egyrészt a szerb világelső – finoman fogalmazva – egymásnak ellentmondóan nyilatkozott arról, vajon a beutazáshoz jogszabály által előírt oltást megkapta-e, majd hirtelen előkerült egy december 16-i pozitív PCR-teszt, ezt követte, hogy kiderült, nem valós adatokat írt be a vízumkérelméhez kötelező kérelembe.


A kör tehát bezárult az esztendő első Grand Slam-tornáján éppen a legnagyobb esélyes nem léphet pályára    Fotó: BBC


Arról most egy szót se említsünk, hogy vezető politikusok avatkoztak bele a történtekbe, elnökök és miniszterelnökök tárgyaltak – a világelső ügyében egyeztetett Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabics szerb miniszterelnök, míg megszólalt a szerb elnök, Alekszandar Vicsics is –, tüntetések, sajtótájékoztatók zajlottak. Mindez pedig azt mutatja, a Djokovics-saga messze túlmutat a sport világán.

Djokovics és ügyvédjei mindent megtettek azért, hogy a fentiek ellenére ők jöjjenek ki győztesen a helyzetből, ám nekik is tudomásul kellett venniük, hogy Ausztráliában a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. Egyre több vélemény jelenik meg arról, hogy a meghamisított, illetve a hamis adatokat tartalmazó vízumkérelem miatt akár komoly bírósági eljárás is indulhatott volna a szerb világelső ellen.

Ezzel együtt lesznek még következményei a mai ítéletnek, ugyanis a bevándorlási miniszter által alkalmazott és a bírói testület által elfogadott 133C(3) törvény kimondja, hogy az érintett három évig nem kaphat vízumot. Nem kockáztatunk sokat azzal a kijelentésünkkel, hogy Djokovics és ügyvédei ez ellen is fellebbeznek majd.


Jelenleg senki nem tudja, vajon nyer-e egyáltalán még GS-trófeát Novak Djokovics    Fotó: Instagram/Novak Djokovic


Egyelőre azonban a 20-szoros GS-bajnok belenyugodott a döntésbe, és a stábja által kiadott közleményében kijelentette, noha nagyon csalódott, nem támadja meg a döntést, és a hatóságokkal együttműködve elhagyja az országot.

„Kényelmetlenül érzem magam amiatt, hogy az elmúlt hetekben a személyem került a középpontba, bízom abban, hogy mostantól mindannyian arra a játékra koncentrálhatunk majd, amit annyira szeretek. Időt kell szakítsak a pihenésre és a gyógyulásra, mielőtt további kommentárt fűznék a történtekhez” – olvasható a közleményben Djokovics véleménye.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek