393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Valutát vigyünk magunkkal, vagy használjuk inkább a bankkártyát külföldön?

10perc.hu
2022. 07. 25.
Valutát vigyünk magunkkal, vagy használjuk inkább a bankkártyát külföldön?

A Magyarországon érvényes havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi lehetőség más országokra nem terjed ki, ezt sose felejtse el senki, aki nyaralni indul a határainkon túlra.

Most robban csak be igazán a nyaralási szezon, hiszen a magyarok többsége július végén, augusztusban veszi ki a szabadságát, hogy kipihenhesse az éves fáradalmakat. Indulás előtt persze gondoskodni kell elegendő valutáról vagy devizáról. De készpénzt vigyünk, vagy bankkártyával fizessünk? A bankmonitor.hu szakértői szerint a tét egy átlagos család esetében akár több tízezer forint is lehet.

A Groupama Biztosító friss felmérésének adataiból kiderült, hogy a külföldre utazó magyarok 91%-a indulás előtt itthon vált valutát, hogy aztán részben vagy egészben ebből fizesse költéseit a nyaralás alatt, derül ki. Ezen felül a megkérdezettek kétharmada a meglévő forintszámlájához kapcsolódó bankkártyájával is szokott kisebb-nagyobb rendszerességgel fizetni.

A megkérdezettek 57% a bankkártyájáról vesz fel helyi fizetőeszközt. Az igazán meglepő azonban az, hogy az emberek 63%-a a magával vitt forint készpénzből vált helyi valutát, ami a költséget illetően feltétlenül a legdrágább megoldás.



Az, hogy a bankkártyahasználat dinamikus terjedése ellenére a magyarok túlnyomó többsége visz magával készpénzt az utazása során, abszolút indokolt. Hiszen idehaza is előfordul, hogy valahol nem tudunk kártyával fizetni, akár csak azért, mert éppen technikai malőr akadályozza a dolgot. Ám nagyobb összeget nem célszerű betárazni...

Az sem mindegy ugyanakkor, hogy a valutát hol vásároljuk meg. Noha a bankok és hivatalos váltóhelyek mindig drágábbak, kerülje el mindenki az illegális valutaváltókat, annak ellenére, hogy időnként igazán kecsegtető árfolyamokat kínálnak, mert az elérhető haszonhoz képest nagy a kockázatuk.

Ha szeretnénk pénzt megtakarítani, akkor érdemesebb lehet a költőpénz nagy részét nem valutában magunkkal vinni, hanem inkább bankkártyával fizetni külföldön. Ilyenkor forintunkért devizát veszünk, mégpedig a bankunknál aktuálisan érvényes deviza eladási árfolyamon. Ráadásul azért is érdemes bankkártyával fizetni külföldön, mert a tranzakció maga minden esetben ingyenes, vagyis a vásárlásnak nincs plusz költsége.

A valutaváltás ellen szól az is, hogy vételkor felszámolhatnak bizonyos kezelési költséget is, ami jellemzően 0,5-0,7%, ami 400 ezer forintnál 2-2800 forintra jön ki. Ennél azonban nagyobb veszteséget jelenthet az, ha a nyaralás után a megmaradt valutát forintra váltanánk, ugyanis a vételi és az eladási árfolyam között jelentős különbségek vannak.



A bankkártya esetében azonban mindenképpen számolni kell az árfolyamkockázattal, hiszen nem tudhatjuk előre, mennyit ér majd a forint a nyaralásunk alatt. Bonyolítja a helyzetet, hogy nem a vásárlás időpontja lesz a mérvadó, hanem az, amikor a tranzakció könyvelésre kerül, ezen idő alatt pedig a forint akár komoly hullámvasutazásra is képes. Persze ebből akár még jól is kijöhetünk, ha a vásárlás és a könyvelés között éppen erősödik a magyar fizetőeszköz.

Bankkártyás fizetésnél előfordulhat azonban az is, hogy dupla átváltásra lesz szükség. Ennek az az oka, hogy a kártyatársaságok (Mastercard, Visa) a tranzakciókat amerikai dollárban vagy euróban számolják el: a kártyatársaság a helyi devizát először amerikai dollárra vagy euróra váltja, majd a saját bankunk szintén átváltja, ha a forint alapú bankkártyával fizettünk.

Itt annyit tudunk tenni, hogy amennyiben a POS terminál felajánlja, hogy kérünk-e váltást, akkor erre „nem”-mel válaszoljunk, mert így a mi bankunk váltja majd át a dollárt vagy eurót forintra, nem pedig egy külföldi szolgáltató, aki szinte biztosan rosszabb árfolyamot adna.

A Groupama kutatása alapján sokan vesznek fel készpénzt külföldön, ennek költsége azonban nagyon változó, 100 ezer forint felvételénél akár 3-4 ezer forint is lehet, ezért célszerű előre tájékozódni a bankunktól. Szinte minden esetben kedvezőbb árakat kaphatunk akkor, ha bankcsoporton belüli ATM-ből veszünk ki pénzt. Ugyanakkor sose felejtsük el, a Magyarországon érvényes havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi lehetőség más országokra nem terjed ki!

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek