EUR: 410,55 Ft
USD: 391,90 Ft
CHF: 416,16 Ft
GBP: 475,41 Ft
HRK: 54,34 Ft
RON: 83,51 Ft
RSD: 3,50 Ft

Mai névnap:

Választás 2022: történelmi győzelmet aratott Orbán Viktor, zsinórban negyedszer nyert kétharmados többséggel

10perc.hu
8 hónapja
Kiemelt kép: MTI/MTVA

A 2010 óta hatalmon lévő Fidesz-KDNP összesen 135 képviselői helyet szerzett meg, így az összes mandátum 67,84 százalékát szerezte meg, a kormánypártokon kívül az ellenzéki összefogás, illetve a Mi Hazánk Mozgalom jutott be a parlamentbe.

Nyugodtan kijelenthetjük, történelmi országgyűlési képviselő-választáson van túl Magyarország, ugyanis olyan a lehető legritkábban fordul elő a legújabbkori politikában, hogy egy kormányzati erő sorrendben negyedik alkalommal arasson kétharmados győzelmet a voksoláson. Az eredmény még nem hivatalos, a levélszavazatok és a külföldről beérkező voksok összeszámolása még hátra van, ám ez a szakemberek szerint már nem fog az erőviszonyokon változtatni.A következő négy esztendőre a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következőképpen fog kinézni a magyar országgyűlés összetétele:

1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 88, országos lista: 47, összesen: 135, a parlamenti mandátumok aránya: 67,84 százalék.
2. DK-JOBBIK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 18, országos lista: 38, összesen: 56, a parlamenti mandátumok aránya: 28,14 százalék.
3. MI HAZÁNK: egyéni választókerület: 0, országos lista: 7, összesen: 7, a parlamenti mandátumok aránya: 3,52 százalék.
4. MNOÖ: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.

Összesen: egyéni választókerület: 106, országos lista: 92, kedvezményes mandátum: 1, összesen: 199, a parlamenti mandátumok aránya: 100,00 százalék.


Orbán Viktor úgy fogalmazott: hatalmas győzelmet arattak, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan     Fotó: MTI/Miniszterelnöki Hivatal


Hatalmas győzelmet arattunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap késő este a kormánypártok budapesti eredményváró rendezvényén. A kormányfő a Bálna rendezvényközpont előtt felállított színpadon beszédében úgy fogalmazott: hatalmas győzelmet arattak, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan.

„Egész jól nézünk ki, egyre jobban nézünk ki, talán még sohasem néztük ki olyan jól, mint ma este. Akkor nyertünk a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenünk – fogalmazott az ötödik ciklusának nekifutó Orbán Viktor, aki szerint a világ most láthatta kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyarországi baloldalnak adtak. A kárpátaljai magyaroknak Orbán Viktor azt üzente: tartsanak ki, ne féljenek, az anyaország velük van.


Az ellenzéki politikus rendkívül egyenlőtlennek nevezte a küzdelmet, de azt mondta, nem vitatják az eredményt     Fotó: MTI/Illyés Tibor


Elismerte a Fidesz választási győzelmét Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, aki a Városligeti Műjégpályán úgy fogalmazott: "Ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény".

Az ellenzéki politikus rendkívül egyenlőtlennek nevezte a küzdelmet, de azt mondta, nem vitatják az eredményt, azt azonban igen, hogy demokratikus és szabad lett volna a verseny. Mindenesetre az ellenzéki összefogás hozzáállását jól mutatta, hogy amikor a miniszterelnökük felszólalt, a pártok vezetői helyett – akik hamar távoztak az este folyamán a Városligetből – csak a családja állt ki Márki-Zay Péter mögé.


Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is csodának tartja, hogy ekkora ellenszélben is bejutottak a parlamentbe    Fotó: MTI/Kovács Tamás


„Megtörtént az a csoda, amiben senki sem hitt, csak azok a magyarok, akik az ásotthalmi pusztán, a nagy magyar Alföldön életre hívták ezt a mozgalmat, és ez a kezdet ahhoz, hogy megmentsük Magyarországot" - hangoztatta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, miután biztossá vált, hogy bekerültek a parlamentbe.

A pártelnök, Ásotthalom polgármestere hozzátette, azok is hittek ebben a csodában, amiben senki sem hitt, sem a közvélemény-kutatók, sem a hatalmat gyakorlók, akik elkezdetek dolgozni a mozgalomért, és az a több százezer magyar is, aki a voksát adta rájuk. „Itt állunk készen arra, hogy folytassuk a csodákat, oligarchák nélkül, ha kell az egész világgal szemben" - fogalmazott Toroczkai.