395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Újra támad az Iszlám Állam!

10perc.hu/FG
2022. 01. 22.

Dzsihadisták megrohantak egy iraki katonai bázist, majd egy szíriai börtönt ostromoltak meg fogva tartott társaik kiszabadítása érdekében.

A 2019 tavaszán az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció által legyőzött, majd felszámolt, egykor Szíria és Irak nagy kiterjedésű területein létező Iszlám Állam (ISIS) a régióban ma is aktív fegyveres sejtjei nagyszabású támadást intéztek a kurd ellenőrzésű északkelet-szíriai Ghwayran börtön, valamint egy, a kelet-iraki Diyala tarományban lévő iraki katonai bázis ellen.

A Bagdad közelében fekvő katonai támaszpont elleni rajtaütésben 11 iraki katona veszítette életét, köztük magas rangú tisztek. Mohammed al-Azi, a helyőrség parancsnoka szerint a hideg időjárás könnyítette meg a támadók dolgát, az őrök ugyanis emiatt a meleget adó épületekben tartózkodtak. A támadás az idei év legtöbb halálos áldozatot követelő dzsihadista akciója Irakban.

Az iraki támadással ellentétben, mely rövid idő alatt véget ért, az iszlamista szélsőségesek szíriai rajtaütését követően még a mai nap folyamán is folynak harcok a kurd régióban fekvő Hasakahban, ahol a helyi Ghwayran börtönben az Iszlám Állam mintegy 3500 egykori harcosát tartják fogva. A dzsihadista akció célja az itt fogvatartottak egy részének kiszabadítása volt, mely sikeresnek bizonyult.

A börtön elleni támadásban, mely egy autóban elhelyezett bomba felrobbantásával vette kezdetét, a kurd biztonsági erők legkevesebb 20 tagja vesztette életét a brit székhelyű Syrian Observatory for Human Rights megfigyelőszervezet közlése szerint – írja az arabnews.com.



Ebben a szíriai börtönben raboskodik a legtöbb egykori feltételezett ISIS-harcos a sok éve polgárháború sújtotta közel-keleti országban. Az Iszlám Állam nevű államalakulat közel három éve történt felszámolása óta a sejtjeiben fennmaradt, sivatagos területekre visszahúzódó szervezet egyik legkomolyabb akciója a tegnapi rajtaütés: több száz rabot sikerült kiszabadítaniuk.

Mindez jelzi, hogy az ISIS erősödőben van, új fejezetet kíván nyitni közel-keleti tevékenységében. A kurd autonóm régióban fekvő város lakosain a rémület lett úrrá a támadást követően, mivel a dzsihadista támadók és a kiszabadított rabok a helyiek házaiban sáncolták el magukat a kurd biztonsági erőkkel, illetve az intenzív küzdelembe később feltételezhetően bekapcsolódott európai katonákkal valamint egy amerikai Apache helikopterrel vívott utóvédharcok közepette.

Rami Abdel Rahman, az Observatory monitoring csoport vezetője az AFP hírügynökségnek elmondta, a kurdok legalább 16 iszlamistával végeztek mostanáig a városban. A Syrian Democratic Forces - a kurdok de facto hadserege északkelet Szíriában – közlése szerint még mindig zajlanak a harcok a börtön körzetében, illetve a városban: mindezidáig 89 megszöktetett rabot sikerült újra elfogniuk. A helyiek közül e közben - akiket élő pajzsként használnak a támadók otthonaikban – aki tud, menekül Hasakahból.



Az Iszlám Állam szervezete, arab nevén Daesh továbbra is létében fenyegeti Szíriát és nem engedhető meg, hogy újraszerveződjön, megerősödjön a térségben - közölték a támadások kapcsán a Washington vezette koalíciós erők. Egy tavalyi ENSZ-jelentés szerint mintegy 10 ezer harcosa aktív ma is az ISIS-nek Szíriában és Irakban, sokan közülük a kurdok által ellenőrzött területeken tevékenykednek.

Csak kurd börtönökben, több mint 50 ország állampolgárait, – köztük számos franciát és tunéziait – 12 ezer főt meghaladó számú olyan rabot tartanak fogva, akik okkal gyanúsíthatóak azzal, hogy 2019-et megelőzően az Iszlám Állam terrorszervezet katonái voltak. A nyugat-európai, észak-afrikai állampolgárságú rabokat hazájuk nem fogadja vissza, mivel álláspontjuk szerint veszélyeztetnék az államrendet, az ott élők biztonságát.

A kurd hatóságok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a több éven át húzódó katonai műveletek idején fogságba esett, sok ezer egykori dzsihadista biztonságos őrzésének, bíróság elé állításának nem biztosítottak a feltételei. A rabokat több helyen is iskolaépületek átalakítása révén létrehozott börtönökben tartják fogva.

A Daesh sejtjei az ő kiszabadításukkal megsokszorozhatnák harci erejüket, ami ismét vérbe, lángba boríthatná az egyébként is instabil térséget. Az Iszlám Állam közel-keleti újraszerveződése, megerősödése pedig municióval szolgálhatna a szervezet európai alvó sejtjei aktivizálódása érdekében.

Főkép forrása:
Alliance/abara

További cikkek