393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Újabb magyar vétó az EU-ban az oroszok mellett! Csoda, ha kiakadnak ránk a tagállamok?

10perc.hu
2022. 09. 19.
Újabb magyar vétó az EU-ban az oroszok mellett! Csoda, ha kiakadnak ránk a tagállamok?

Ezúttal azt akadályozta meg Magyarország a 26 másik állammal szemben, hogy az unió különleges megbízottat küldjön az oroszok által elkövetett emberi jogi visszaélések kivizsgálására.

Úgy tűnik, lassan sportot űz a magyar kormány abból, hogy megtorpedózzon különböző, Oroszország elleni fellépést az Európai Unión belül. Többek között megakadályoztuk Kirill patriárka szankciós listára kerülését, de most szeptemberben is felvetődött az Index szerint, hogy Magyarország három orosz oligarcha miatt megvétózhatja a háború miatt elrendelt szankciók meghosszabbítását.

A kormány végül egy, a cseh soros elnökséggel kötött kompromisszumnak köszönhetően letett arról a lépésről, de csak azzal a feltétellel, hogy jövő márciusban ismét napirendre veszik a kérdést. Most viszont a Politico értesülése szerint ismét vétóra került sor, újfent egyedül maradt a magyar álláspont a többi 26 tagállaméval szemben.

Ezúttal azt az uniós kezdeményezést akadályozták meg, amelynek értelmében az EU tagországai az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához fordultak volna az ukrajnai háború ügyében. Az unió – a 27 tagország nevében – azt kérvényezte volna, hogy a tanács jelöljön ki egy különleges megbízottat, aki az oroszok által elkövetett emberi jogi visszaélések vizsgálatát felügyelhetné. A vétó után erre nincs lehetőség, maradt a korábbi út, azaz mindenkinek egyesével kell az ENSZ-hez fordulnia.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek