393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Újabb magyar-román villongás! Még a bukaresti kormány is szakadhat a közösen elénekelt székely himnusz miatt

10perc.hu
2022. 05. 10.
Újabb magyar-román villongás! Még a bukaresti kormány is szakadhat a közösen elénekelt székely himnusz miatt

A ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt.

Nem csitul a botrány, sőt immár a román kormánykoalíció is veszélybe kerülhet, mert a ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a magyar és a román válogatott vasárnapi mérkőzése után a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt.

A román sportsajtó "botrányosnak" minősítette, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű játékosai a tét nélküli, 4-2-es magyar sikert hozó találkozó végén a magyar szurkolótábor előtt elénekelték a székely himnuszt a magyar csapattal együtt. A román együttes három román nemzetiségű játékosa a felvételek szerint nem csatlakozott társaikhoz.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az ukrajnai háború összefüggésében "tűrhetetlen provokációnak" nevezte a himnuszéneklést. Kijelentette: biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet.



Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke azt kérte Nicolae Ciuca miniszterelnöktől, váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki - a román sajtó közlése szerint - a nézőtér magyar szektorában nézte végig a mérkőzést.

Tánczos, aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette, a közösségi médiában tisztázta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte.

Alexandru Halauca, a Román Jégkorong Szövetség elnöke bejelentette: sürgősen összehívja a szervezet ügyvezető testületét, hogy vizsgálja meg azokat a felvételeket, mi is történt a két csapat mérkőzését követően.

Főkép forrása:
MJSZ/Vörös Dávid

További cikkek