393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Újabb áremelkedés jön a lakáspiacon

10perc.hu
2021. 10. 06.

Az erősödő kereslet miatt országszerte 2-8 százalékkal többért értékesíthetik majd az ingatlanokat, és ez nem is fog változni egy darabig.

A GKI negyedévente végez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezésére. A mostani kutatásban, amelyben 110 cég vett részt, a lakosság körében 1000 ember megkérdezésével készített reprezentatív véleménykutatás eredményeit is felhasználták. Magyarországon 74 ezer biztosan és 180 ezer valószínűleg lakást építő vagy vásárolni szándékozó háztartás lehet a következő egy évben - derült ki a dokumentumokból.

A lakossági jövedelmek emelkedése és a gyerekes vagy gyerekeket vállaló családokat célzó állami támogatások erősen ösztönzik a keresleti oldalt, ahol a felpörgő infláció miatt a befektetőkkel is számolni kell. Budapesten a használt lakásoknál 4-5, az újépítésűeknél pedig 7-8 százalékos áremelkedés várható.


Az erősödő kereslet miatt országszerte 2-8 százalékkal többért értékesíthetik majd az ingatlanokat, és ez nem is fog változni egy darabig     Fotó: freepik.com


Országos átlagban a felmérés válaszadóinak 52 százaléka a használt lakások árainak emelkedésére, 40 százalékuk stagnálásra, 8 százalékuk árcsökkenésre számít a következő 12 hónapban. Budapesten csaknem 70 százalékuk vár áremelkedést, miközben árcsökkenéssel csak 4 százalékuk számol. A vidéki körzetekben a stagnáló árakat előre vetítők kerültek enyhe többségbe. Budapesten 4-5, vidéken 2-3 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

Az új építésű lakáspiacon a megkérdezettek 70 százaléka vár áremelkedést a következő egy évben, s csökkenésre lényegében senki sem számít, ezen a téren nincs nagy különbség az egyes régiók között. A válaszok alapján a közeljövőben 7-8 százalékos áremelkedést jeleznek előre. A lakásbérleti piacon a fővárosban a díjak emelkedésére, a vidéki körzetekben ezek stagnálására számít a többség. A következő 12 hónapban lassú, 3-4százalékos díjemelkedés valószínű.


A balatoni ingatlanok az erős kereslet nyomán nagyot drágultak az idén     Fotó: ungarnbooking.com


A koronavírus-járvány miatti bizonytalanság eredményeként a Balaton a legfelkapottabb úti cél Magyarországon, a hatalmas embertömeg pedig komoly keresletet is generál az ingatlanpiacon. Hat évvel ezelőtt 6 millió forintért lehetett telket venni egy kis faházzal a Balatonnál, ma 20 millió forint alatt egy csónakházhoz sem lehet hozzájutni.

Az újépítésű lakások iránt már a hirdetés feladását követően hatalmas az érdeklődés, ami ingatlanonként napi több tucat telefont és egy gyors vételi ajánlatot is jelenthet. A kezdő árakhoz mérten ezért több helyen egy normalizált áremelést is végrehajtanak, mert érzékelhetően drágábban is elkelnek az új lakások. Ugyanakkor elvárnak a vásárlók valamiféle kedvezményt: ilyen például, hogy a garázshoz fél áron szeretnének hozzájutni.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek