395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Új trend a napelemeknél: energiatárolásra is használható

10perc.hu
2022. 10. 02.

Az átlagemberek számára már nem az a legégetőbb kérdés, hogyan pótolják az éjszakai fogyasztásukat, hanem az, hogy legyen áramellátásuk akkor is, ha a szolgáltató már nem tud biztosítani.

Az energiaválság hatására a napenergia hasznosítása minden eddiginél kiemelkedőbb figyelmet kap napjainkban. Sokan már ellátási gondoktól is tartanak, ezért érdemes élni a korszerű, jövőbe mutató technológiával és függetleníteni magunkat a szolgáltatótól.

Jelentősen megnőtt a kereslet a megújuló energia hasznosítása iránt a rezsiváltozások bejelentését követően. Az átlagemberek számára már nem az a legégetőbb kérdés, hogyan pótolják az éjszakai fogyasztásukat, hanem az, hogy legyen áramellátásuk akkor is, ha a szolgáltató már nem tud biztosítani.

Kaszás Anikó, a SolvElectric Technologies Kft. ügyvezetője a 10perc.hu kérdésére elmondta, az ellátási gondoktól való félelem egyre általánosabbá válik, ráadásul a drága áram is az alternatív megoldások felé tereli az embereket. Tapasztalataik szerint a napelemek a legnépszerűbbek, hiszen a beruházás megvalósításához állami támogatás is igényelhető.

A szakértő szerint viszont a mindössze néhány év alatt megtérülő projekt nagyon komoly buktatókat is rejthet, amire érdemes időben felkészülni. Ugyanis bármilyen rendszert is választunk, ősszel, a napos órák csökkenésével a megtermelt villamos energia is csökken, a decemberi-januári hónapokban pedig az átlagos nyári termeléshez képest a tizedére csökken a termelt napenergia.



A napelemekkel kapcsolatban bejött egy új trend, miszerint felértékelődött az energiatárolás. Ezért egyre inkább eltolódik a kereslet a sziget üzemű rendszerek telepítése felé, aminek lényege, hogy a napenergiát saját felhasználásunkra termeljük meg és tárolhatjuk azt akkumulátor rendszerekbe” – fogalmazott Kaszás Anikó.

Hozzátette, ez a rendszer nem jár bonyolult és hosszadalmas – minimum 3-4 hónapos – engedélyeztetési feltételekkel, hiszen a szolgáltató hálózatára nincs lehetőség visszatermelni energiát, hiszen nincs is arra rákapcsolva, így csak az tudja azt felhasználni, akié a rendszer.

A szakértő kijelentette, az energiatárolással működő rendszer mérsékelni tudja a hálózatból elhasznált villamos energia mennyiséget, és a jelenlegi árak mellett akár 2-3 év alatt meg is térülhet a befektetés.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek