395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A tudatos táplálkozás az első igazi lépés a gyermekvállaláshoz

10perc.hu
2021. 10. 01.

A tervezett várandósság előtt legalább három hónappal érdemes tudatosabb életmóddal segíteni a várva várt gyermek érkezését, és nemcsak a leendő anyukák, hanem az apukák esetében is, hiszen rajtuk is múlik a fogantatás sikeressége.

Mai korunk jellemzője, hogy egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás időszaka, ugyanakkor fontos tudni, hogy a várandósság esélye az életkor előrehaladtával csökken. Ezért a családtervezésnél a legfontosabb szempont, ha a párok nem halogatják sokáig a gyermekvállalást.

Éppen ezért kiemelt szerepe van a tudatos gyermekvállalásnak, amelyben a szülők nem csak megtervezik a gyermekük születési idejét, hanem felkészítik testüket a fogantatásra. A leendő édesanya tudatosan felkészíti testét a gyermek befogadására, a terhességre, valamint a szülésre.

Karácsonyné Szilágyi Rita dietetikus a 10perc.hu portálnak arról beszélt, az egyik legfontosabb gyermekáldást befolyásoló tényező a táplálkozás, hiszen azzal nemcsak energiát, hanem a szervezetünk működése számára szintén nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket biztosítjuk. A legfontosabb a rendszeres, napi ötszöri, jó minőségű étkezés, hogy szervezetünket egyenletes energiával lássuk el. Mint mondta, a zöldségek, gyümölcsök alacsonyabb tápanyagtartalma miatt viszont a táplálékkiegészítők fogyasztása is elhanyagolhatatlanná vált napjainkra.



„Igyunk legalább napi két liter folyadékot, lehetőleg vizet. Fogyasszunk rostos gabonaféléket, naponta legalább háromszor zöldségfélét és egyszer-kétszer gyümölcsöt. Ha nem áll fenn ételallergia, vagy intolerancia, fogyasszunk napi fél liter tejet, illetve ennek megfelelő tejterméket. Húsokból, halakból a soványabb termékeket, ételkészítésnél a zsírszegényebb konyhatechnikai eljárásokat részesítsük előnyben” – sorolta a dietetikus.

A szakember kijelentette, a tudatos életmód egész életünkben fontos lenne, ugyanakkor a tervezett várandósság előtt legalább három hónappal mindenképp át kellene erre állni. Továbbá ezzel egyidejűleg elkezdeni a terhességi vitaminok szedését, ezzel is segítve egy egészséges gyermek születését. Természetesen ez egyaránt igaz a leendő apukák esetében is, hiszen rajtuk is múlik a fogantatás sikeressége.

„Nyitottságot jelent a változásra, hogy a megszokottól eltérően reagáljunk, amennyiben szükséges. Levetítve ezt az életmód változásaira: képesek legyünk változtatni az étkezési szokásainkon, lemondani a káros szenvedélyeinkről, így például a dohányzásról, alkoholfogyasztásról, meghúzni a határvonalat például a munka és a magánélet összefüggésében” – magyarázta Karácsonyné Szilágyi Rita.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#étrend

További cikkek