394.63 Ft

371.00 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Traumák sorozata után a festészet változtatta meg az életét

10perc.hu
2022. 01. 12.

Élete első kiállítására készül egy háromgyermekes anyuka 2019-ben vett először ecsetet a kezébe, azóta jó értelemben lett függő a festék illatától, a vászon érintésétől.

Január 16-án a tihanyi Rege Galériában új, hazánkban egyedülálló The Frame digitális fotóművészeti kiállítás nyílik. A tárlat egy háromgyermekes édesanya, Gecse-Legény Enikő első önálló kiállításának ad teret, aki – három évvel ezelőtt – egy traumasorozat után nyúlt először ecsethez.

Gecse-Legény Enikő három fiú édesanyja, a legidősebb 18 éves, a középső 16, míg a legkisebb 12 éves. Enikőnek az elmúlt 18 évben az volt a legfőbb célja, hogy jó anya legyen, ám ez nem is olyan egyszerű feladat, ha az élet sorozatos kihívások elé állítja az embert.

„Mielőtt rátaláltam a festészetre, traumák sorozatával szembesültem, édesapám 50 évesen elhunyt rákban, édesanyám egyedül maradt, a legidősebb fiamnál, aki akkor 11 éves volt, szívritmuszavart állapítottak meg, a legkisebbnek pedig perforált vakbele lett. A sorozatos pofonok miatt azt éreztem, hogy nincs miből erőt merítenem” – emlékezett vissza a megterhelő időszakra Gecse-Legény Enikő.


A háromgyermekes anyának élete első kiállítása majdnem egybeesik a 40. születésnapjával    Fotó: 10perc.hu


Egy véletlen találkozás hozta, hogy 2019 márciusától Lukács Andrea festőművész tanítványa lett, és egyre erősebben jött belülről a vágy, hogy alkotni, festeni szeretne. Nem volt semmi előképzettsége, bár óvónőként dolgozott, de komolyabban sosem foglalkozott a rajzolással.

„Ahogy elkezdem festeni, azt éreztem, hogy ez függőséget okoz, jó értelemben. Ekkor éreztem először az életemben: ha elkezdek festeni, megáll körülöttem a világ. A rohanást, amiben élek hajnaltól egészen estig, a festészet hozta egyensúlyba” – mesélte Enikő.


Gecse-Legény Enikő  negyedik gyermeke a vásznon született meg    Fotó: 10perc.hu


Az egyik kedvenc képe, ami egy kalapos kislányt ábrázol. Kötődik hozzá, sokszor magával viszi, ahogy mondja, ő a kis angyala. Abból a traumából született, hogy lett volna még gyermeke, úgy érezte, kislány lett volna, de a sors máshogy akarta. Viszont a vásznon megjelent.

„Magát az alkotást, a kreativitás megélését mindenkinek javaslom terápiás formaként. Az ember lelke visszarázódik ahhoz, ami tényleg fontos. Én nagyon sokat változtam, amióta festek, és sokkal jobban szeretem azt az embert, aki azóta vagyok. Tényleg úgy élek, hogy minden pillanat ajándék” – mondta őszintén a háromgyermekes anya, akinek élete első kiállítása majdnem egybeesik a 40. születésnapjával.

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek