Mai névnap:

Történelmi repülés! Négy és fél órát tesztelték az új Airbus A321XLR-t

10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: Airbus

A repülőgép akár 4700 tengeri mérföldet, azaz 8700 kilométert is képes repülni, egy székre vetített üzemanyag-fogyasztása 30 százalékkal kedvezőbb az előző generációs repülőgépekhez képest.

Sikeresen teljesítette első repülését az Airbus első olyan repülőgépe, amely a keskenytörzsű gépek közé tartozik, de hosszú távú járatok teljesítésére fejlesztették ki. Az A321XLR (Extra Long Range) típusú, MNS 11000 szériaszámon nyilvántartott repülőgép Hamburg-Finkenwerderről szállt fel, a tesztrepülés 4 óra 30 percig tartott.

A személyzet a repülőgép irányító és biztonsági rendszereit, hajtóműveit tesztelte alacsony és nagy sebesség mellett. Az Airbus A321XLR várhatóan 2024 év elején állhat kereskedelmi forgalomba.

Az új típussal a gyártó az ügyfelek nagyobb hatótávolságra és terhelhetőségre vonatkozó igényeit szolgálja ki. A repülőgép akár 4700 tengeri mérföldet (8700 kilométert) is képes repülni, egy székre vetített üzemanyag-fogyasztása 30 százalékkal kedvezőbb az előző generációs repülőgépekhez képest, emellett nitrogén-oxid- és zajkibocsátása is alacsonyabb.
Hirdetés
Hirdetés