EUR: 389,48 Ft
USD: 361,73 Ft
CHF: 391,65 Ft
GBP: 435,38 Ft
RON: 79,43 Ft
RSD: 3,32 Ft

Mai névnap:

Tömeges fókapusztulás a Kaszpi-tenger orosz partvidékén

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay (illusztráció)

A mintegy 2500 állat belső szerveinek állapota nem erősítette meg a nehézfém- vagy növényvédőszer-eredetű mérgezésre vonatkozó feltételezést.

Szomorú hírt hozott nyilvánosságra Oroszország szövetségi halászati ügynökségének (Roszribolovsztvo) észak-kaukázusi területi igazgatósága. Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál.

A kaszpi fóka a Kaszpi-tenger egyetlen emlőse, állománya stabil, 270-300 ezer egyed között mozog. A dagesztáni természeti erőforrások minisztériumának sajtószolgálata szerint a tömeges fókapusztulás valószínűleg természeti tényezőkhöz kapcsolódik.

A felboncolt állatokból nagy mennyiségű mintát gyűjtöttek, amelyeken moszkvai és asztraháni laboratóriumok széleskörű bakteriológiai és virológiai vizsgálatokat végeztek, beleértve a COVID-19 vírus jelenlétének vizsgálatát.

A vizsgált fókák belső szerveinek állapota nem erősítette meg a nehézfém- vagy növényvédőszer-eredetű mérgezésre vonatkozó feltételezést. A pusztulás okának megállapításába további intézményeket fognak bevonni.