Fantasztikus sikert aratott a Michelin-csillagos éttermek által is használt alapanyagokból készülő magyar csokoládé. Az idei, a gasztronómia Oscarként számon tartott Londonban rendezett Great Taste Awards versenyén három csillagot kapott a komáromi ZAX kézműves csokoládéműhely passiógyümölcsös bonbonja az Európai Unió országai közül egyedüliként.
Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar édesség jelenleg a világelső a töltött csokik kategóriájában. A magyar csokoládé hajszálvékony, roppanós, kézzel festett burokba kerül, az ízek egyensúlya pedig páratlan kulináris élvezetet nyújt. Hogy mi a titka? Nos, az étcsokoládé íze kiváló egyensúlyban van a passiógyümölcs frissességével és savasságával.
Magára a megmérettetésre idén számtalan országból összesen 14 200 mintát küldtek be a versenyzők, amiket több tucat független gasztronómus értékelt. A szakértői zsűri nemcsak kóstol, hanem javaslatokat is fűz a nevezett receptekhez, melyeket a zsűritagok több körben tesztelnek is.
A magyar manufaktúra másik három nevezett termékét is díjazták a gasztronómiai Oscaron. Meggy-csokoládé ganache bonbonjuk és nugátos táblacsokoládéjuk egyaránt két-két csillagot érdemelt ki, Zsutella fantázianévre hallgató csokoládékrémjük pedig egy csillagot kapott.