Mai névnap:

Többszázezres bírságok várhatóak az építőiparban

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Bármikor, bárhol felbukkanhatnak egy építkezésen az ellenőrök, akik elsősorban azt figyelik, hogy az ott dolgozók betartják-e a munkaügyi-és munkavédelmi előírásokat.

A balesetek elkerülése miatt idén kiemelten ellenőrzik az építőiparban dolgozó vállalkozásokat. A most kezdődött ellenőrzések alkalmával a felügyelők elsősorban a munkabiztonsági előírások betartását figyelik, ha pedig szabálytalanságot találnak, a vállalkozás keményen megfizethet azért.

A hírek szerint szinte minden vállalkozásnak számítania kell a mustrára, aki az építőiparban dolgozik. Kiemelten ellenőrzik a munkaeszközöket, a kollektív és egyéni védelmi eszközök meglétét és rendeltetésszerű használatát, a munkavállalók dokumentációit, köztük például a szakképzettséget igazoló dokumentumokat, bejelentéseket, orvosi alkalmassági igazolásokat.


Akár félmillió forintra is büntethetik a vállalkozót, ha egy munkavállalója esetében súlyos kihágást találnak    Fotó: freepik.com


Az ellenőrzésektől nemcsak a több száz fős cégeknek kell tartaniuk, a felügyelők akár a kisebb építkezéseknél, például lakásbővítéseknél is megjelenhetnek előzetes bejelentés nélkül. Azt, hogy az idei ellenőrzések alatt különböző szabálysértésekért mekkora összeggel büntethetik a vállalkozásokat külön rendeletbe is foglalták. E szerint a munkavédelmi bírság alapösszege súlyosan veszélyeztetett munkavállalónként ötvenezer forint.

A normasértés súlyossághától függően ez az összeg akár tízszeresére is nőhet, azaz félmillió forintra is büntethetik a vállalkozót, ha egy munkavállalója esetében súlyos kihágást találnak. Minél több dolgozó esetében találnak kihágást az ellenőrök, annyival többe fog kerülni a cégnek a váratlan látogatás.
Hirdetés
Hirdetés