393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Többszázezres bírságok várhatóak az építőiparban

10perc.hu
2021. 07. 27.
Többszázezres bírságok várhatóak az építőiparban

Bármikor, bárhol felbukkanhatnak egy építkezésen az ellenőrök, akik elsősorban azt figyelik, hogy az ott dolgozók betartják-e a munkaügyi-és munkavédelmi előírásokat.

A balesetek elkerülése miatt idén kiemelten ellenőrzik az építőiparban dolgozó vállalkozásokat. A most kezdődött ellenőrzések alkalmával a felügyelők elsősorban a munkabiztonsági előírások betartását figyelik, ha pedig szabálytalanságot találnak, a vállalkozás keményen megfizethet azért.

A hírek szerint szinte minden vállalkozásnak számítania kell a mustrára, aki az építőiparban dolgozik. Kiemelten ellenőrzik a munkaeszközöket, a kollektív és egyéni védelmi eszközök meglétét és rendeltetésszerű használatát, a munkavállalók dokumentációit, köztük például a szakképzettséget igazoló dokumentumokat, bejelentéseket, orvosi alkalmassági igazolásokat.



Az ellenőrzésektől nemcsak a több száz fős cégeknek kell tartaniuk, a felügyelők akár a kisebb építkezéseknél, például lakásbővítéseknél is megjelenhetnek előzetes bejelentés nélkül. Azt, hogy az idei ellenőrzések alatt különböző szabálysértésekért mekkora összeggel büntethetik a vállalkozásokat külön rendeletbe is foglalták. E szerint a munkavédelmi bírság alapösszege súlyosan veszélyeztetett munkavállalónként ötvenezer forint.

A normasértés súlyossághától függően ez az összeg akár tízszeresére is nőhet, azaz félmillió forintra is büntethetik a vállalkozót, ha egy munkavállalója esetében súlyos kihágást találnak. Minél több dolgozó esetében találnak kihágást az ellenőrök, annyival többe fog kerülni a cégnek a váratlan látogatás.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#Építőipar

További cikkek